Eveniment

Alegeri cruciale în Polonia. Exit Poll: Naţionaliştii aflaţi la putere în Polonia îşi pierd majoritatea, deşi sunt pe primul loc, şi riscă să piardă controlul în faţa unei coaliţii de guvernare. Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat 36,8% din voturi, în timp ce liberalii conduşi de Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European, au obţinut 31,6%

Alegeri cruciale în Polonia. Exit Poll: Naţionaliştii...

Autor: Ştefan Stan

15.10.2023, 22:21 282

Naţionaliştii aflaţi la putere în Polonia au câştigat alegerile parlamentare de duminică, dar este posibil să nu obţină majoritatea, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, ceea ce ridică posibilitatea ca opoziţia liberală să încerce să formeze o coaliţie de guvernare.

Sondajul Ipsos la ieşirea de la urne a acordat partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) 36,8% din voturi, ceea ce s-ar traduce prin 200 de parlamentari în parlamentul cu 460 de locuri.

Cea mai mare grupare de opoziţie, Coaliţia civică liberală (KO), ar urma să obţină 31,6% din voturi, ceea ce i-ar conferi 163 de locuri.

Coaliţia de centru-dreapta A Treia Cale şi Noua Stângă, care ar putea intra într-o coaliţie cu KO, erau văzute cu 13% şi, respectiv, 8,6%.

Liderul KO, Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a promis să repare relaţiile Varşoviei cu Bruxelles-ul, care au fost tensionate de numeroase conflicte pe teme precum independenţa justiţiei, drepturile LGBT şi migraţia.
 
Criticii spun că, de la venirea la putere în 2015, PiS a sporit influenţa politică asupra instanţelor şi a transformat mass-media de stat în instituţii de propagandă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO