Eveniment

Alarma la comertul exterior. Deprecierea leului nu mai ajunge

04.06.2003, 00:00 13

Exporturile Romaniei dau semne de oboseala. In "oglinda" euro -  care arata imaginea care conteaza cu adevarat - exporturile au scazut in aprilie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Importuri record si un deficit comercial lunar comparabil doar cu niveluri inregistrate intr-o luna decembrie, completeaza un tablou ingrijorator.
Deprecierea puternica a leului fata de euro (9% de la inceputul anului) nu reuseste sa mai stimuleze cresterea exporturilor, care au coborat in aprilie cu 0,4% in euro fata de aprilie 2002, insumand 1,1 milioane de euro. Fata de aprilie 2002, euro a crescut fata de leu cu 22,6%. In acelasi timp, intarirea euro nu pare sa descurajeze importurile.
Este pentru prima data cand Institutul National de Statistica publica in paralel datele privind comertul exterior in dolari si in euro. Imaginea in euro a exporturilor este foarte relevanta pentru ca arata exact cat absoarbe piata Uniunii Europene, spre care s-au dus in aprilie 68,2% din exporturi.
Chiar si in dolari exporturile au coborat, in aprilie, cu 11,5%, pana la valoarea de 1,28 miliarde dolari (1,18 miliarde euro), dupa ce in luna precedenta inregistrasera cel mai ridicat nivel valoric lunar de dupa 1990.
Pe ansamblul primelor patru luni ale anului, exporturile au depasit 5,32 miliarde dolari, fiind mai mari cu 34,9% fata de intervalul similar din 2002. Daca valoarea este exprimata in euro (4,95 miliarde euro), cresterea este de numai o treime - 10,4%.
Importurile au explodat in aprilie, atingand un nivel record de 1,84 miliarde de dolari, cu 32,8% mai mult decat in luna similara din 2002, rspectiv cu 24% peste media anului trecut.
Desi importurile din Uniunea Europeana s-au scumpit puternic, cresterea in euro fata de aceeasi luna a anului trecut s-a ridicat la 8,6%, pana la 1,7 miliarde de euro.
Cumulat pe primele patru luni, importurile au insumat 6,71 miliarde dolari (6,24 miliarde euro), valoare superioara cu 33,3% celei din intervalul corespunzator al anului 2002. Exprimata in euro, cresterea este de 9%.
Asa se face ca deficitul comercial a sarit in aprilie la aproape 566 milioane de dolari, ceea ce conduce la un total pe patru luni de 1,38 miliarde de dolari, fata de un miliard in aceeasi perioada a anului trecut.
Ramane de vazut in ce masura deteriorarea balantei comerciale in aprilie ar fi putut avea o cauza conjuncturala, determinata de numarul mai mic de zile lucratoare si de o crestere a importurilor stimulata de cumparaturile de Paste. De asemenea, poate fi luata in calcul o plafonare a cererii pentru marfuri romanesti in UE, din cauza problemelor economice.
"Din pacate perspectivele nu sunt incurajatoare. Deficitul pietei valutare din luna mai si scaderea pentru a doua luna consecutiv a rezervelor valutare ale BNR sugereaza nu numai ca deficitul extern va ramane in continuare semnificativ, dar si faptul ca a atins limita sustenabilitatii", comenteaza Radu Craciun, senior analist la ABN AMRO Bank Romania.
El spune ca rezultatele pe aprilie sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat corespund unei perioade in care intarirea euro ar fi trebuit sa vina in sprijinul limitarii deficitului comercial. In aceste conditii, marja de manevra a BNR este foarte limitata, o depreciere mai rapida a leului, care sa forteze continuarea cresterii exporturilor, ducand la neatingerea tintei de inflatie. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO