Eveniment

Agenţii de muncă temporară, angajatorii care îngroaşă contractele lui Boc

Agenţii de muncă temporară, angajatorii care îngroaşă contractele lui Boc

Foto Liviu Adăscăliţei

Autor: Adelina Mihai

01.06.2011, 23:52 1474

Mai bine de jumătate din firmele care au încheiat cele mai multecontracte noi de muncă la două săptămâni de la intrarea în vigoarea noului Cod al muncii (2 mai) sunt agenţi de muncă temporară,potrivit unui răspuns furnizat de reprezentanţii InspecţieiMuncii.

Adecco, Lugera&Makler sau Trenkwalder sunt doar câtevadintre primele zece companii care au făcut cele mai multe angajăriîn perioada 2-15 mai, aceştia fiind printre cei mai mari furnzioride muncă temporară de pe piaţa locală, care "rotesc" anual câtevamii de salariaţi prin contracte temporare, care pot să înceapă dela o perioadă de câteva zile.

"Cele mai multe contracte încheiate în luna mai au fost înTimiş, unde am încheiat peste 200 de contracte noi, temporate,înregistrate la Bucureşti, unde se centralizează contractele pentrutoate cele 13 puncte de lucru din ţară. Este o perioadă de vârfnormală, în care creşte cererea de noi contracte de muncă creştepentru că urmează perioada concediilor", a spus Florin Godean,country manager al Adecco, firmă care a plasat anul trecut 8.000 deangajaţi temporari în companiile locale.

De când a preluat şi interimatul funcţiei de ministru al Muncii,premierul Emil Boc anunţă în fiecare săptămână evoluţia număruluide contracte de muncă nou- încheiate, însă uită să specifice câtecontracte au fost încetate în aceeaşi perioadă sau câte contractepe perioadă nedeterminată s-au transformat în temporare şi invers.Cel mai recent anunţ a fost făcut la începutul acestei săptămâni:premierul anunţa că numărul de contracte noi de muncă încheiate înluna mai a fost de aproximativ 300.000. În fiecare intervenţie peaceastă temă, el se referă la numărul de contracte de muncăîncheiate, şi nu la joburile create.

Pe de altă parte, Bogdan Florea, director general al agentuluide muncă temporară Trenkwalder din Sibiu, spune că a înregistrat unplus de 10 -15% la numărul de contracte temporare încheiate înprimele două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod almuncii faţă de săptămânile anterioare.

"Creşterea numărului de contracte nou încheiate s-adatorat noului Cod al muncii, care uşurează activitatea agenţilorde muncă temporară, iar mulţi angajatori au aşteptat ca noualegislaţie a muncii să intre în vigoare pentru a creşte numărul deangajaţi temporari", a spus Florea. Trenkwalder a încheiat 245 denoi contracte de muncă în perioada 2- 15 mai.

Aproape 600 de noi contracte de muncă a încheiat în aceeaşiperioadă şi compania Mercury 360 Communication, una din cele maiimportante agenţii independente de marketing şi comunicare de pepiaţa locală.

"Sunt contracte noi ale agenţiei, în special în zona deactivităţi specifice retail-ului, care au determinat încheiereaunor noi contracte de muncă, majoritatea pe perioadă determinată",au răspuns oficialii companiei.

Florina Mihăescu, directorul de agenţie în cadrul Grup 7 (unadin cele mai mari companii locale care oferă servicii de BTL şimerchandising care a încheiat aproape 400 de contracte de muncă înprimele două săptămâni din luna mai), spune că, pentru o campaniede 3 zile, pentru care promoterii lucrează câte trei ore în fiecarezi, trebuie să încheie contracte de muncă pe perioadă determinată,pentru că nu există altă modalitate.

"Profilul nostru este unul temporar, majoritatea sunt tinericare vor să lucreze pentru perioade scurte de timp. Sunt perioadede vârf la care ne adaptăm pentru că, din păcate, nu avem altămodalitate de angajare, aşteptăm să se tipărească registrele pentruzilieri. Există în vigoare legea zilierilor, există şi normele, darnu avem instrumentele. Inspectoratele teritoriale nu sunt bineinformate şi este riscant să angajezi prin alte forme", a spusMihăescu.

În perioada 2-15 mai s-au încheiat în total 177.746 de contractenoi de muncă. Nu se ştie încă numărul de contracte de muncăîncetate în aceeaşi perioadă şi nici care a fost evoluţia, pe luni,a numărului de contracte noi încheiate de la începutul anului.Inspecţia Muncii spune că încă nu se pot extrage aceste date,sistemul de înregistrare a datelor fiind schimbat de la începutulanului.

Totuşi, un răspuns furnizat la începutul anului de instituţiearată că de la finele lunii decembrie 2010 până la sfârşitul luiianuarie 2011 s-au încheiat peste 8.000 de noi contracte de muncă(numărul total de contracte active de muncă crescând de la5.978.474 la 5.986.500), însă în aceeaşi perioadă au încetat390.000 de contracte de muncă.

Oficialii spun însă că 70% din contractele de muncă încheiatedupă intrarea în vigoare a noului Cod al muncii sunt pe perioadănedeterminată. Lanţul de magazine Mic.ro, administrat de companiaMercadia, a făcut printre cele mai multe contracte pe perioadănedeterminată (563 în mai), însă face acest lucru constant.Compania este în plină extindere încă de la jumătatea anuluitrecut, când a deschis primele magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO