Profesii

Unde sunt cele 200.000 de noi contracte de muncă încheiate în două săptămâni de care vorbeşte Boc?

Unde sunt cele 200.000 de noi contracte de muncă încheiate în două săptămâni de care vorbeşte Boc?

Autor: Adelina Mihai

18.05.2011, 23:50 11499

"Ne apropiem de 200.000 de noicontracte de muncă(...) Este încă un semn că economia a ieşit dinrecesiune şi merge într-o direcţie mai bună", acesta este tipul dediscurs pe care premierul Emil Boc îl rosteşte de la preluareainterimatului funcţiei de ministru al muncii de fiecare dată cândare ocazia.

Inspecţia Muncii a anunţat laînceputul acestei săptămâni că în perioada 2 - 15 mai (adică la maipuţin de două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod almuncii) au fost înregistrate la nivel naţional 177.746 de noicontracte de muncă.

Ziarul Financiar a cerutreprezentanţilor Inspecţiei Muncii, Ministerului Muncii şiGuvernului zece exemple de firme care au încheiat contracte noi demuncă în perioada la care se referă premierul Boc. Reprezentanţiiacestor instituţii nu au oferit un răspuns oficial până laînchiderea ediţiei.

"Nu e posibil să închei 200.000 denoi contracte de muncă în mai puţin de o lună. O parte suntcontracte care se reînnoiesc pentru că firmele au scăzut salariileşi sunt nevoite să facă noi contracte, o parte sunt mediciidisponibilizaţi şi reîncadraţi, iar o parte sunt pentru cei care aunevoie de contracte noi pentru că au primit avize necesare la loculde muncă. Sigur, e posibil să fi crescut numărul de contracte însectorul construcţiilor, pentru că a început sezonul, însă nu200.000, pentru că firmele nu au aşteptat noul Cod al muncii ca sădea startul la angajări", a spus Mariana Câmpeanu, economistă şistatisticiană, care a fost ministru al muncii în timpul guvernuluiTăriceanu.

În niciun comunicat oficial saudeclaraţie publică nu s-a precizat câte contracte de muncă au fostîncetate/ desfiinţate în aceeaşi perioadă, pentru a vedea evoluţiareală a contractelor de muncă aflate în vigoare, ca urmare aflexibilizării create de noua legislaţie a muncii.

Ultimele date furnizate deInspecţia Muncii arată că în perioada de boom economic din 2007 -2008, când marile companii făceau sute sau chiar mii de noiangajări anual (cum este cazul BRD Groupe Societe Generale, care afăcut câte 2.000 de noi angajări/an în această perioadă), evoluţianumărului de contracte de muncă active arăta o creştere de 327.000a numărului de contracte: astfel, dacă la finele lui 2007 erau 5,98mil. contracte de muncă în vigoare, la sfârşitul lui 2008 numărulacestora a ajuns la 6,26 mil. contracte. În aceeaşi perioadă auîncetat aproape 300.000 de contracte de muncă, de unde rezultă căevoluţia reală a numărului de contracte de muncă a fostreprezentată de o creştere de numai 27.000 de noi contracte demuncă.

Comparativ, în perioada 2-15 mai2011, au fost înregistrate peste 177.000 de noi contracte de muncă,potrivit unui comunicat al Inspecţiei Muncii. ZF nu a primit încăun răspuns privind numărul de contracte de muncă încetate înaceeaşi perioadă.

Peste 3 milioane de contracte demuncă au fost încetate în 2009 şi 2010, mai arată statisticileInspecţiei Muncii, care includ atât contractele permanente demuncă, cât şi pe cele încheiate pentru perioade determinate detimp. Nu se ştie câte dintre aceste desfiinţări de contracte aureprezentat demisii şi câte au fost rezultatul unorconcedieri.

În timp ce autorităţile suntoptimiste şi anunţă zeci de mii de noi angajări în fiecare zi,reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini, cei care aususţinut şi care au creat proiectul de modificare a legislaţieimuncii, estimau un număr de până la 90.000 de noi angajări petermen scurt după intrarea în vigoare a noului Cod almuncii.

"Se remarcă o creştere a cereriipe partea de recrutare şi pe muncă temporară faţă de prima perioadăa anului, însă nu aş pune această evoluţie pe seama noilormodificări aduse la Codul muncii, ci pe nevoile sezoniere alecompaniilor. Piaţa începe să se dezmorţească", a spus Monica Dona,PR Manager în cadrul firmei de recrutare Lugera &Makler.

Totuşi, pe site-urile de recrutarenu se remarcă o evoluţie semnificativă a numărului de anunţuri deangajare publicate de angajatori.

"În cele două săptămâni de laintrarea în vigoare a noului Cod al muncii s-a înregistrat ocreştere de numai 6% a anunţurilor postate de angajatori comparativcu cele două săptămâni anterioare. Nu este o creşteresemnificativă, ci este o tendinţă normală a reluării unoractivităţi pe piaţă", a spus Andreea Cojocaru, key account managerîn cadrul site-ului de recrutare Bestjobs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO