Eveniment

Agenţia americană de rating S&P: PIB per capita în România va trece de 20.000 de dolari în 2024. Cea mai mare vulnerabilitate a economiei rămâne deficitul bugetar ridicat, care va fi de 6% din PIB în 2024, peste ţinta guvernului de 5% din PIB. Economia va creşte cu 3%

Agenţia americană de rating S&P: PIB per capita în...

Autor: Răzvan Botea

16.04.2024, 00:35 13579

Agenţia americană de rating Standard and Poors (S&P) a publicat un nou raport asupra economiei României, precum şi prognozele pentru principalii indicatori macroeconomici. Conform agenţiei, PIB e cap de locuitor în România va sparge pragul de 20.000 de dolari în 2024.

Cea mai mare vulnerabilitate a economiei este deficitul bugetar mare, care va fi în 2024 de 6% din PIB, peste ţinta guvernului de 5% din PIB. De asemenea, mai scriu analiştii S&P, deficitul bugetar este şi principalul factor care ar putea să ducă la o scădere a ratingului de ţară. S&P a păstrat ratingul de ţară al României pe ultima treaptă recomandată investiţiilor, cu perspectivă stabilă.

 

Ce spune S&P:

Prezentare generală

Cheltuielile pre-electorale vor duce deficitul fiscal al României la aproximativ 6% din PIB în acest an şi ne aşteptăm la o consolidare treptată în următorii ani.

Anticipăm că inflaţia va rămâne ridicată, aproape de 6%, iar deficitul contului curent va rămâne la un nivel ridicat de 7% din PIB în acest an.

În opinia noastră, cererea internă puternică va susţine o creştere a PIB-ului de 3%.

Am confirmat ratingurile noastre de 'BBB-/A-3' pentru România şi am menţinut perspectivele stabile.

 

Acţiunea de rating

S&P Global Ratings a confirmat ratingurile sale de credit suveran pe termen lung şi scurt în valută străină şi locală pentru România la 'BBB-/A-3'. Perspectiva este stabilă.

 

Perspective

Perspectiva stabilă vine din faptul că se echilibrează la deficitele gemene ridicate ale ţării cu rezervele oferite de stocul moderat de datorie externă. Anticipăm că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) a UE vor continua să fundamenteze reformele politice ale autorităţilor.

 

Scenariul negativ

Am putea reduce ratingul dacă deficitele guvernamentale şi nivelurile datoriei publice depăşesc proiecţiile noastre actuale, de exemplu, ca rezultat al unei creşteri mai scăzute a economiei.

 

Scenariul pozitiv

Am putea ridica ratingul dacă deficitele fiscale ale României se reduc semnificativ şi datoria guvernamentală, ca procent din PIB, scade. Acest lucru ar putea îmbunătăţi profilul datoriei guvernamentale şi ar reduce costurile sale de finanţare. De asemenea, am putea creşte ratingurile dacă deficitele externe se reduc mai puternic decât anticipăm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO