Eveniment

Adriean Videanu vrea sa fie un „ministru al patronilor”

Adriean Videanu vrea sa fie un „ministru al patronilor”
24.03.2010, 23:10 17

Adriean Videanu, ministrul economiei (desen), spune ca-sidoreste sa devina un ministru al patronilor, pentru ca aceastacategorie este cea care isi asuma cele mai multe riscuri inconditiile economice actuale.

"Vreau sa fiu un ministru al patronilor. O data pe luna ma voiintalni cu structurile patronale pentru a-mi lua feedback-ul decare am nevoie pentru armonizarea cadrului legal cu mediul deafaceri", a spus Videanu, potrivit caruia problemele din economialocala au fost partial rezolvate, astfel ca din al doilea trimestruar putea fi inregistrata o usoara crestere economica.

"Crizaeconomica pentru Romania a fost ca un avion care a decolat, darcare nu a mai avut benzina. Sectorul privat incepuse sa ia credite,populatia consuma. Partial lucrurile au fost rezolvate", a maiprecizat ministrul.

In ceea ce priveste sectorul energetic, ministrul a precizat caRomania si Kazahstan au incheiat recent un acord prin care CompaniaNationala a Uraniului (CNU) si o companie kazaha vor exploatauraniu in tara caspica, pentru acoperirea necesarului Romaniei,avand si posibilitatea de a exporta. Uraniul este necesarproducerii de energie in centralele nucleare, Romania avand in plansa construiasca reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda,precum si construirea unei noi centrale a carei locatie inca nu afost anuntata.

Oferta "foarte buna" de la japonezi

Totodata, ministrul a mai spus ca a primit o oferta "foartebuna" de la compania japoneza Itochu pentru constructia unui grupenergetic nou, cu o putere instalata de 180 MW, la termocentrala dela Paroseni.

In ceea ce priveste domeniul energiei regenerabile, unde maimulti investitori se confrunta cu probleme mai ales din cauzalipsei unui cadrul legislativ adecvat, Videanu a promis ca va aveao discutie cu primul-ministru, Emil Boc, pe tema legii 220 carestabileste sistemul de promovare a producerii de enrgie din surseregenerabile.

Desi aceasta lege ar fi trebuit sa devina functionala inca deanul trecut, aceasta nu este aplicabila nici in prezent.

Pretul energiei sta pe loc, gazul ar putea fi indexat cuinflatia

Pe de alta parte, presedintele ANRE, Petru Lificiu, a declaratin cadrul unei conferinte organizata de Unimpresa, asociatiapatronala a investitorilor italieni din Romania, ca si el se miracum de companiile straine vin in Romania sa investeasca in domeniulenergiilor verzi tinand cont de cadrul legal greoi si de lipsa deexperienta a autoritatilor.

In legatura cu pretul la gazele naturale si la energiaelectrica, Lificiu a declarat ca anul acesta nu se are in vederescumpirea electricitatii, fiind insa posibila o indexare a pretuluila gaze cu inflatia, dar in niciun caz de la 1 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO