Eveniment

10.000 de absolventi de facultate se bat pe 200 de joburi si salarii de 300 - 450 €

10.000 de absolventi de facultate se bat pe 200 de joburi si salarii de 300 - 450 €
24.08.2009, 00:00 245

Peste 10.000 de absolventi de facultate s-au inscris pe cele 200 de joburi puse la dispozitie de companiile participante la cea de-a treia editie a targului online de joburi Hipo.ro, ceea ce duce concurenta medie la 50 de candidati pentru un job.

Ofertele salariale ale angajatorilor au scazut cu pana la 20% fata de anul trecut, cand salariile oferite absolventilor erau cuprinse intre 360 si 540 de euro. „Salariul oferit absolventilor variaza intre 300 si 450 de euro, in functie de domeniul de activitate si de modalitatea de lucru - angajare pe durata nedeterminata sau internship", sustine George Samoila, project manager al Hipo.ro.

Ofertele salariale ale companiilor au fost influentate si de alti factori, precum experienta candidatilor (joburile part time sau stagiile de practica din timpul facultatii), implicarea in proiecte derulate de organizatiile studentesti, cunoasterea a cel putin o limba straina in afara de engleza sau rezultatele scolare.

Pentru prima data in ultimii ani, asteptarile candidatilor cu privire la salariu au fost mai mici decat ofertele angajatorilor participanti la targ.

„Un procent de 40% din absolventii din promotia 2009 care au completat un CV pe site au declarat ca vor salarii cuprinse intre 250 si 400 de euro", a mai precizat Samoila. Absolventii de facultate au fost favorizati in ultimii ani de contextul creat pe piata fortei de munca afectata de lipsa de personal, ajungand sa primeasca si salarii de 1.000 de euro la angajare.

Joburile din domenii precum inginerie, finante- contabilitate, telecomunicatii si IT au adunat cele mai multe aplicatii. Numai pentru pozitia de customer account administrator in cadrul sucursalei locale a Hewlett-Packard, cel mai mare producator de PC-uri si imprimante din lume, au fost 1.307 aplicanti, iar pentru un job ca junior business consultant in cadrul companiei Architected Business Solutions au aplicat 881 de candidati. Totusi, cele mai cautate au fost programele de internship, unde media numarului de aplicanti a variat intre 400 si 800 de CV-uri, absolventii dorind sa-si continue studiile postuniversitare cu un program flexibil de lucru.

„Programul de trainee comercial al unei companii din FMCG a atras 1.000 de aplicanti, iar pentru stagiile de practica din departamentul de resurse umane al unei companii din domeniul farmaceutic s-au inscris peste 900 de aplicanti", a mai spus Samoila.

Editia din acest an a targului online de cariera, organizat de firma de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions - companie care organizeaza si Angajatori de top, s-a desfasurat in perioada 10 iunie - 15 august. In cadrul targului au depus oferte de job 50 de angajatori, iar organizatorii estimeaza ca cel putin 125 de tineri si-au gasit pana in prezent un loc de munca.

Cine mai angajeaza

Companii care au oferit joburi prin hipo.ro

  • Hewlett-Packard
  • Ericsson
  • GlaxoSmithKline
  • Procter & Gamble
  • Romtelecom
  • BRD - Societe Generale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO