Constructii & Imobiliare

Marian Ciupitu, un antreprenor din construcţii: „Vom aduce muncitori din India. Observăm o creştere a interesului românilor pentru munca în afara graniţelor”

Marian Ciupitu, un antreprenor din construcţii: „Vom...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

01.02.2024, 15:40 175

Terano Construct, o firmă locală cu afaceri de 7 milioane de euro, care activează în industria construcţiilor, vrea să angajeze treizeci de oameni în decursul acestui an, bazându-se pe proiectele contractate. Astfel, compania ar urma să crească de la 70 la 100 de angajaţi până la finalul lui 2024.

„Avem intenţia să creştem numărul persoanelor care lucrează la sediu, în zona de autorizări, administrativ, dar vom suplimenta şi numărul de muncitori, aducându-i din India, deoarece în România situaţia a rămas la fel de problematică pe segmentul forţei de muncă autohtone, iar previziunile sunt sumbre. Există iar un val de neîncredere şi observăm o creştere a interesului muncitorilor români pentru munca în afara graniţelor”, spune Marian Ciupitu, proprietarul companiei.

Povestea companiei Terano Construct a început în 2008, anul de debut al crizei economice anterioare, împreună cu un asociat, Marius Voicu. În următorii ani, firma a început să furnizeze servicii de proiectare, de construcţii civile şi industriale, antreprenoriat general. În prezent, compania este deţinută integral de Marian Ciupitu, absolvent al Facultăţii de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini (TCM).

Astăzi, Terano Construct furnizează servicii de proiectare şi execuţie lucrări în vederea obţinerii autorizării ISU, construcţii civile, construcţii industriale cu structură metalică, de beton armat sau mixtă, reparaţii şi întreţinerea clădirilor civile, reparaţii şi întreţinerea clădirilor industriale, amenajări interioare, termoizolaţii, hidroizolaţii, instalaţii electrice, sanitare, termice, sisteme de supraveghere, de detecţie a incendiilor.

În 2022, compania şi-a extins activitatea în afara României, construind magazinele Vagabond – Made by Society în Londra şi Sofia. Mai târziu, a început colaborarea cu Supernova, compania care a preluat mai multe centre comerciale ale Cora, dar şi cu producătorul de mobilier pentru birouri Ahrend şi cu reţeaua de petshopuri Maxi Pet. La începutul acestui an, Terano construieşte un proiect de retail în Polonia.

Terano Construct s-a mai ocupat în trecut de amenajarea birourilor unor companii precum Estée Lauder, Ford, Orange, Saint-Gobain. Compania mai colaborează cu hotelul Marriott, reţeaua de cafenele Starbucks, clădirea de birouri America House, compania de consultanţă Deloitte, reţeaua de magazine Penny, distribuitorul de jucării Noriel, reţeaua de medicină privată Medicover.

Compania a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 7 milioane de euro, în creştere cu 30% comparativ cu anul precedent.

„Deşi anul 2023 nu s-a făcut remarcat pentru construcţia a numeroase proiecte de retail, de tip mall, acest domeniu a fost în mod surprinzător segmentul de unde compania noastră a primit cele mai multe lucrări în anul precedent, înregistrând o pondere de 65% din totalul cifrei de afaceri. Zona de construcţii şi reamenajări de birouri a reprezentat, în anul care tocmai s-a încheiat, doar 19% din afaceri, fapt care arată că a existat o schimbare în piaţă, iar construcţiile de birouri au mers cu frâna de mână trasă. Semnalele de la început de an ne arată că pe segmentul office lucrurile nu evoluează spectaculos, dar retailul va continua cu siguranţă trendul ascendent din 2023”, mai spune Marian Ciupitu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO