Companii

ZF LIVE. Timiş, CristTim: 2012 a fost cel mai greu an de până acum. Am fost nevoit să tai salariile cu până la 20 %

Autor: Cătălina Butan

18.01.2013, 21:00 627

Invitat la emisiunea ZF Live de vineri, Radu Timiş, proprietarul producătorului de mezeluri CrisTim a precizat că 2012 a fost cel mai dificil an de până acum pentru companie, fiind nevoit să reducă din salariile angajaţilor cu până la 20%.

Rezultatele slabe înregistrate în 2012 s-au datorat scumpirii cărnii cu 22%, devalorizării leului cu 8% şi scăderii puterii de cumpărare, a explicat Timiş.

"EBIDA a fost de 6% din 76 de milioane de euro, dar n-am câştigat bani. Am fost aproape în breakeven, chiar puţin în pierdere", a spus Timiş.

Pentru 2013, Timiş estimează însă o creştere de 30%. "Anul acesta am venit în preţurile pieţei. Eram mai scumpi cu 20-25% ", a mai spus el. Atuurile pe care se bazează Timiş pentru atingerea ţintei de creştere economică sunt calitatea, preţul, brandul şi o bună funcţionalitate a sistemului.

În ceea ce priveşte perspectivele pieţei de carne pentru 2013, Timiş estimează o aplatizare a pieţei, o tendinţă generală către "private label", produse cu costuri mici, implicit tăieri de profit şi scăderi ale puterii brandurilor.

CrisTim şi-a extins operaţiunile pe piaţa laptelui prin intermediul unei unităţi de pro­ce­sa­re în Boldeşti-Scăieni, judeţul Pra­hova. Omul de afaceri deţine aici o fermă de 800 de hec­ta­re de te­ren arabil, dar şi un lac pen­tru pes­cuit sportiv. Din aceas­tă linie de business, antre­pre­­no­rul speră să obţină înca­sări eva­luate la 4-5% din întregul rulaj al gru­pului, ceea ce înseamnă afaceri de circa 4 mil. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO