Invitat la emisiunea ZF Live de vineri, Radu Timiş, proprietarul producătorului de mezeluri CrisTim a precizat că 2012 a fost cel mai dificil an de până acum pentru companie, fiind nevoit să reducă din salariile angajaţilor cu până la 20%.
Rezultatele slabe înregistrate în 2012 s-au datorat scumpirii cărnii cu 22%, devalorizării leului cu 8% şi scăderii puterii de cumpărare, a explicat Timiş.
"EBIDA a fost de 6% din 76 de milioane de euro, dar n-am câştigat bani. Am fost aproape în breakeven, chiar puţin în pierdere", a spus Timiş.
Pentru 2013, Timiş estimează însă o creştere de 30%. "Anul acesta am venit în preţurile pieţei. Eram mai scumpi cu 20-25% ", a mai spus el. Atuurile pe care se bazează Timiş pentru atingerea ţintei de creştere economică sunt calitatea, preţul, brandul şi o bună funcţionalitate a sistemului.
În ceea ce priveşte perspectivele pieţei de carne pentru 2013, Timiş estimează o aplatizare a pieţei, o tendinţă generală către "private label", produse cu costuri mici, implicit tăieri de profit şi scăderi ale puterii brandurilor.
CrisTim ÅŸi-a extins operaÅ£iunile pe piaÅ£a laptelui prin intermediul unei unităţi de proÂceÂsaÂre în BoldeÅŸti-Scăieni, judeÅ£ul PraÂhova. Omul de afaceri deÅ£ine aici o fermă de 800 de hecÂtaÂre de teÂren arabil, dar ÅŸi un lac penÂtru pesÂcuit sportiv. Din aceasÂtă linie de business, antreÂpreÂÂnoÂrul speră să obÅ£ină încaÂsări evaÂluate la 4-5% din întregul rulaj al gruÂpului, ceea ce înseamnă afaceri de circa 4 mil. euro anual.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels