Companii

ZF Live: Roxana Puia, Environ: Anul trecut s-au colectat peste 100.000 de tone de deşeuri electrice şi electronice la nivel de ţară. Doar noi am colectat 39.000 de tone

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.06.2023, 17:00 226

Creşterea cantităţii de echipamente colectate vine în contextul în care şi cantitatea de echipamente electronice comercializate este în creştere, pentru că nu există o saturaţie a gospodăriilor la nivelul României.

Gradul de colectare a deşe­urilor de echipamente electrice şi electronice este în creştere, dar în continuare România nu şi-a atins ţinta de 65% stabilită la nivelul Uniunii Europene.

„Se simte o îmbunătăţire, anul trecut s-au colectat peste 100.000 de tone la nivel de ţară. Doar Environ a colectat 39.000 de tone de astfel de deşeuri. Avem însă nevoie de mai multe puncte de colectare, deoarece nu sunt suficiente. Am avea nevoie de puncte de colectare municipale. Sperăm să apară mai multe astfel de soluţii cu finanţările prin PNRR, astfel încât oamenilor să le fie la îndemână să ducă deşeurile”, a spus Roxana Puia, marketing manager Environ, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Creşterea cantităţii de echipamente colectate vine în contextul în care şi cantitatea de echipamente electronice comercializate este în creştere, pentru că nu există o saturaţie a gospodăriilor la nivelul României.

„Sunt case în care unele tipuri de echipamente vin pentru prima oară. În paralel cu achiziţia, se şi generează o cantitate mare de deşeuri electrice. La nivel mondial, este vorba de circa 50 de milioane de tone de astfel de echipamente care ajung să se transforme anual în deşeuri. Doar 20% sunt colectate şi reciclate prin circuitele oficiale.”

Obiectivul european este o rată minimă de colectare de 65% din media vânzărilor de echipamente pe ultimii trei ani. La nivel european, s-a ajuns la 49%, iar România este aproape de 35% în ultimii ani. Problema cea mai mare este la nivel de colectare.

„Echipamentele sunt preluate fie în mod direct de la persoanele fizice, fie prin sistemele organizate la mici comercianţi, fie la centrele de colectare. Oamenii pot aduce electrocasnicele vechi la comercianţi fără obligaţia de a cumpăra alt produs în loc.”

Environ este una dintre primele organizaţii de transfer al responsabilităţii, înfiinţată în 2007. În acest moment, colaborează cu circa 930 de producători şi importatori de echipamente electrice şi electronice, dintr-un total de circa 2.000 de companii cu acest profil de activitate în România. Din perspectiva legislaţiei, aceşti jucători sunt consideraţi poluatori şi au responsabilităţi referitoare la modul sunt gestionate deşeurile în care se transformă echipamentele pe care ei le pun pe piaţă.

„Noi lucrăm prin intermediul operatorilor de colectare şi de reciclare. Importatorul declară către noi ce vinde în fiecare lună - în bucăţi şi în masă. Apoi primeşte o factură reprezentând costul de gestionare a acestor deşeuri, taxa de timbru verde, evidenţiată separat în preţul produsului şi pe care o plăteşte consumatorul. Din acei bani, noi finanţăm procesul de colectare, de transport, de reciclare, campaniile de educare şi conştientizare. La rândul lor, reciclatorii raportează către noi ce procent din cantitatea colectată a fost reciclat, valorificat”, a mai spus Roxana Puia.

Environ colaborează cu producători şi vânzători precum Sony, LG, eMag, Flanco, Auchan, pentru care se ocupă de obligaţiile de raportare către autorităţile din România.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO