Companii

ZF Live. Horaţiu Vasilescu şi Ligia Vasilescu, proprietarii Căezu: Suntem într-un loc care nu a fost încă poluat de un turism excesiv. Putem face turism sustenabil şi e nevoie de mai multe astfel de iniţiative în România

Autor: Alexandra Matei

20.03.2023, 16:15 917

Casa de oaspeţi Căezu şi-a început activitatea anul trecut Unitatea de cazare din comuna Nucşoara, judeţul Argeş, are 14 locuri de cazare, dispuse în şapte camere duble şi se închiriază exclusiv integral.

Horaţiu Vasilescu, fostul CEO al retailerului de bijuterii Teilor, şi sora lui, Ligia Vasilescu, au transformat o clădire veche ce a aparţinut unei ferme într-o unitate de cazare. Astfel, ei mizează acum pe un model de business sustenabil, într-o zonă care nu a fost încă poluată de un tursim excesiv, de masă.

Cei doi fraţi administrează casa de oaspeţi Căezu, aflată în comuna Nucşoara, judeţul Argeş, proprietate ce le-a fost lăsată moştenire de mătuşa lor, Elisabeta Rizea, un cunoscut nume în  lupta anticomunistă din România.

„Tatăl meu şi al Ligiei s-a pensionat şi pentru că aveam o pro­prietate la Nucşoara, lăsată moştenire de mătuşa noastră, Elisabeta Rizea, am început să legăm câteva idei despre cum ar fi să avem un loc al nostru. Am crescut aproape de mă­tuşa noastră şi de poveştile ei şi astfel ne-am legat şi de locurile de la Nucşoara. Am ajuns să fim pro­prie­tarii unei case de oaspeţi şi să invităm oamenii să descopere un loc care nu a fost încă poluat de un turism excesiv.“

„E un loc care oferă posibilitatea de a face turism sustenabil“, a spus Horaţiu Vasilescu la emisiunea zilnică de business ZF Live.

Cei doi fraţi au plecat de la clădirea unei foste ferme, căreia i-au mai adăugat un etaj, apoi au reuşit, cu ajutorul oamenilor din zonă, să dea o formă locului astfel încât să se integreze cât mai mult în peisajul local.

Horaţiu Vasilescu spune că în arhitectura unităţii de cazare au fost preluate din lucrurile specifice zonei şi au fost folosite materiale naturale, meşterii care au lucrat fiind chiar oameni din comunitate, cu care cei doi fraţi au copilărit în vacanţele lor petrecute la Nucşoara.

Acest tip de turism ecologic este tot mai popular, adaugă el, dar trebuie conştientizat faptul că orice afacere în ospitalitate are o perioadă de breakeven destul de lungă şi câştigul nu vine peste noapte.

Casa de oaspeţi Căezu şi-a început activitatea anul trecut şi are 14 locuri de cazare, dispuse în şapte camere duble, iar unitatea se închiriază exclusiv integral. Până acum, spun cei doi fondatori, au existat cereri pentru replicarea modelului de business.

„Încurajez astfel de iniţiative pentru că, dacă nu s-ar face lucruri de tipul acesta, probabil am pierde foarte mult din valorile pe care alţii, din vestul Europei, le-au descoperit deja. Când mergem în chaleturi din Elveţia, spre exemplu, apreciem că există locuri care nu au fost atinse excesiv de modernism.“

Ligia Vasilescu adaugă că experienţa principală oferită de casa de oaspeţi din Nucşoara este cea culinară. Fiecare meniu, detaliază ea, este discutat cu oaspeţii, iar ei beneficiază şi de regim special dacă este necesar.

Totodată, casa de oaspeţi are colaborări şi cu diferite doamne din comunitate, spune aceasta, care fac brâuri, ii sau tricotează, iar cu ajutorul lor sunt organizate ateliere interactive sau expoziţii pentru oaspeţi.

„Ne-am dorit să creăm o experienţă personalizată pentru oaspeţii noştri. Odată ce înţelegi că un oaspete vine aici pentru a-şi petrece timpul liber şi are nevoie să i se întâmple exclusiv lucrurile pe care şi le doreşte, atunci lucrurile devin uşoare“, a mai spus Horaţiu Vasilescu.

Investiţia în acest proiect a fost de 350.000 de euro, fonduri proprii ale fondatorilor.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO