Companii

ZF Investiţi în România! Ionuţ Bindea, ROCA Industry: Avem proiecte de investiţii de peste 40 mil. euro pentru companiile din portofoliu, pe lângă bugetul de M&A

Un proiect ZF şi CEC Bank

Autor: Alex Ciutacu

30.05.2023, 00:06 448

ROCA Industry a cumpărat în 2023 compania Iranga din Lituania, într-o tranzacţie de 3,2 mil. euro, reprezentând a treia mutare de M&A realizată prin BICO Industries într-un interval de 12 luni.

Holdingul ROCA Industry, care grupează companii din piaţa materialelor de construcţii, pregăteşte proiecte de investiţii multianuale de peste 40 de milioane de euro pentru companile din portofoliu, însemnând eficientizare, creşterea capacităţilor de producţie sau retehnologizări, a explicat Ionuţ Bindea, CEO şi preşedintele consiliului de administraţie ROCA Industry, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Investiţiile sunt în special destinate eficientizării pe zona de producţie, creşterilor de capacităţi de producţie şi retehnologizării în anumite zone. În toate companiile avem proiecte de investiţii şi dacă ar fi să fac un total cred că sărim de 40 mil. euro. Ele sunt planuri multianuale, undeva la trei-patru ani ar fi toate, depinde de capacitatea de a atrage finanţare a fiecărei companii sau de capacitatea de a atrage fonduri europene sau ajutor de stat de la guvern“.

ROCA Industry este un holding pentru industrie format de ROCA Investments şi listat pe piaţa AeRO a bursei de la Bucureşti. Acesta este format astăzi din şapte companii pe care le deţine direct sau indirect. Mai exact, holdingul controlează direct producătorul de plasă din fibră de sticlă BICO Industries, producătorul de vopsele Evolor (Sarcom), producătorul de uşi Eco Euro Doors şi producător de produse din fir metalic Dial.

Prin intermediul BICO Industries, holdingul deţine în mod indirect producătorii de fibră de sticlă Terra şi Europlas din Republica Moldova, respectiv Iranga din Lituania. Preluarea Iranga s-a ridicat la 3,2 mil. euro şi este cea mai recentă tranzacţie finalizată.

„Acolo a fost o oportunitate, suntem în proces continuu de scanare a pieţei prin companiile noastre, am văzut o oportunitate şi am luat-o. De asemenea, din punct de vedere strategic ne ajută să avem un pilon în acea zonă a Europei. Prin companiile pe care le avem deja în România şi Republica Moldova acopeream bine partea de centru şi sud-estul Europei. Această companie din Lituania ne dă un acces foarte bun la zona de nord a Europei“.

Compania din Lituania a fost a treia tranzacţie de M&A semnată de BICO Industries într-un interval de 12 luni, iar ROCA Industry vrea să continue procesul de expansiune prin achiziţii.

„Bugetul de investiţii la nivel de ROCA Industry merge înspre achiziţii de companii. Am promis la începutul anului că vom continua expansiunea, că vom face încă 2-3 tranzacţii, care să aducă la nivel de holding încă minim 20 mil. euro la nivelul cifrei de afaceri şi minim 3 mil. euro la nivel de EBITDA. Aceasta este propoziţia pe care am avut-o şi pe asta o să o ţinem. La finalul anului vom avea companii care să aducă în portofoliu cel puţin aceste cifre“.

Recent, ROCA Industry a anunţat că le va propune acţionarilor o tranzacţie de circa 9 mil. euro prin care să preia producătorul de cabluri Electroplast, deţinut astăzi de ROCA Investments. Conform datelor de pe site-ul bursei de la Bucureşti, ROCA Investments este acţionar majoritar şi al ROCA Industry. Ionuţ Bindea spune că acţionarii vor vota la finalul lunii iunie asupra preluării Electroplast şi asupra unui posibil transfer către piaţa principală a bursei.

„Electroplast s-ar potrivi foarte bine în portofoliu, partea de producţie cabluri electrice vine cumva în zona de materiale de construcţii şi ne ajută să mai completăm gama de produse. Este o companie profitabilă, care stă bine, planurile pe anul acesta sunt să depăească cifră de afaceri de 30 mil. euro, ar fi cea mai mare companie single entity din holding, cu o EBITDA de măcar 2,5 mil. euro“.

CEO-ul consideră că cea mai mare provocare pentru 2023 este eficientizarea operaţională în cadrul companiilor, pentru a putea creşte marjele în contextul actual de piaţă. El mai spune că există „o oarecare nevozitate“ în piaţă, care vine din nesiguranţă cu privire la inflaţie, creşteri de costuri, costuri financiare, dar şi la economie în general.

„Este o zonă de incertitudine. Faptul că inflaţia s-a stabilizat nu înseamnă că ea este la un nivel perceput ca fiind istoric normal. Ea este stabilizată, dar în continuare la un nivel ridicat. La nivelul acesta de inflaţie orice şoc în costuri este mare, nu mai vobim de creşteri de costuri în zona 3-4-5%, ci vorbim de creşteri de două cifre. Acestea când se transpun se transpun cu un efect destul de ridicat“.

O parte importantă din businessul companiilor ROCA Industry este legată de piaţa imobiliară, cu precădere de segmentul rezidenţial, care cunoaşte o încetinire în 2023 pe clienţii finali.

„Piaţa nu a crescut în 2023 în general. Nu suntem pe creştere în 2023 faţă de 2022. Asta nu înseamnă că nu există oportunităţi şi că nu poţi să creşti într-o piaţă care stagnează. Poţi să creşti într-o piaţă care scade, câştigând cotă de piaţă de la concurenţi. Şi practic asta este şi ceea ce ne dorim“.

ROCA Industry a raportat venituri de peste 388 mil. lei în 2022, în creştere cu 24% faţă de anul anterior, iar pentru 2023 ţinteşte afaceri de 466 mil. lei. Holdingul reuneşte circa 1.200 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO