Companii

ZF 15 minute cu un antreprenor. Ovidiu Şandor, CEO, Mulberry Development: Mă uit să investesc în start-up-uri, businessuri din diferite domenii, dar care folosesc tehnologia în mod inteligent. Hotelul Radisson Blu, din cadrul proiectului ISHO, principalul proiect al Mulberry Development, urmează a fi deschis în 2023

Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank

Autor: Miruna Diaconu

08.02.2022, 00:07 2565

Ovidiu Şandor, CEO, Mulberry Development, spune că anul acesta plănuieşte să investească într-un nou domeniu, mai exact în finanţarea start-up-urilor din diverse domenii, dar care se folosesc de tehnologie pentru a crea un model de business inovativ.

„Mă uit să investesc într-un domeniu nou anul acesta, în start-up-uri, am mai făcut câteva mici investiţii în trecut, dar acum îmi propun să o fac mai structurat. Mă uit mai degrabă la businessuri, indiferent de domeniul lor de activitate, care folosesc tehnologia într-un mod inteligent, care schimbă parametrii unei industrii sau abordările. Nu mă uit strict la companiile care dezvoltă tehnologie nouă, ci la companiile care sunt creative, fie în dezvoltarea de tehnologie, fie în modul în care o anumită tehnologie este aplicată într-un model de business inovativ“, spune Ovidiu Şandor, CEO Mulberry Development, în cadrul emisiunii ZF

15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Compania condusă de către antreprenor a dezvoltat proiectul ISHO, care include o componentă de birouri, partea de rezidenţial, dar va exista şi un hotel sub brandul internaţional Radisson Blu, care urmează a fi deschis în 2023. Dezvoltarea hotelului a fost stopată de pandemie, însă lucrările vor fi reluate, urmând a fi dat în folosinţă anul viitor. Investiţia în hotel se ridică la 16 milioane de euro.

„În Timişoara lipseşte un hotel de bună calitate operat de un lanţ internaţional şi avem în continuare planul de a reporni lucrările la Radisson Blu, care face parte din proiectul ISHO, cu un orizont de timp de livrare în 2023, când sperăm că şi lucrurile legate de aceste restricţii de circulaţie vor fi mai simple. Cred că pe anumite componente şi zona hotelieră urmează să îşi revină cum restricţiile vor fi ridicate treptat“, explică acesta.

El este de părere că turismul de leisure va fi cel câştigător în perioada următoare, însă călătoriile de business vor fi reduse faţă de anii prepandemici.

Ovidiu Şandor spune că îngrijorările acestui an vor ţine foarte mult de creşterea inflaţiei, care va avea un impac major asupra economiei. Cu toate acestea, anul 2022 a început cu un semnal bun pentru zona rezidenţială, având în vedere creşterea pragului pentru TVA de 5% la achiziţia unei locuinţe noi la 140.000 de euro. Totodată, diminuarea efectelor pandemiei va duce anul acesta la o întoarcere a angajaţilor la birou, precizează antreprenorul.

„Vedem reluarea unei componente de prezenţă fizică la birou şi vom vedea adaptarea firmelor la această nouă realitate, care va combina prezenţa la birou cu lucratul de acasă, ne aşteptăm la mai multă claritate legată de planurile de viitor ale companiilor, având în vedere că România este încă atractivă pentru investitorii din diverse domenii.“

Antreprenorul nu are momentan în dezvoltare un nou proiect însă îşi propune ca anul acesta clădirile de birouri din cadrul proiectului ISHO să aibă un grad total de umplere.

„Ne aşteptăm să vedem un an care va duce proiectul nostru la o maturitate şi sigur, în acelaşi timp, ne uităm cu grijă la ce dezvoltări am putea să mai pregătim. Ne uităm la mai multe oraşe secundare, care prezintă oportunităţi interesante în diversele componente ale pieţei imobiliare, fie că vorbim de birouri sau de rezindeţial.“

Antreprenorul a făcut în urmă cu trei ani o investiţie în zona educaţională şi mai exact a deschis British International School of Timişoara, prima şcoală internaţională în vestul ţării. Investiţia în acest proiect a ajuns la circa 5 milioane de euro, iar antreprenorul îşi doreşte să mărească campusul în care activează şcoala cu încă o clădire. Şcoala este operată de o fundaţie înfiinţată de Ovidiu Şandor. „Acum avem 420 de elevi, lucrăm la autorizarea unei noi clădiri în campus, va fi destinată liceului astfel încât în 2023 să ajungem la 900 de elevi. Aici este un loc interesant pentru alternative private în educaţie. Avem un număr majoritar de elevi români, dar sunt copii cu peste 30 de naţionalităţi în şcoală. Următoare etapă a investiţiei va fi tot în jurul sumei de 5 mil. euro“, precizează el.

Antreprenorul este de părere că jucătorii din mediul privat ar trebui să se preocupe mai mult de comunităţile în care activează sau trăiesc şi să se implice chiar şi prin astfel de investiţii.

Ovidiu Şandor a intrat în lumea afa­cerilor în 1998 în domeniul textilelor, iar din 2005 a ales să meargă către zona imobiliară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO