PreÅ£ul zahărului a cresÂcut cu 61% în UE pe parcursul unui an, iar cele mai mari creÅŸteri ale inflaÅ£iei la zahăr în martie 2023 faţă de aceeaÅŸi lună a anului precedent au fost înreÂgistrate în Cehia (98%), Estonia (97%) ÅŸi Polonia (82%), arată datele Eurostat, biroul european de statistică.
ÃŽn România, zahărul s-a scumpit cu 60,9% înÂtr-un an, în linie cu media UE. Acum, în orice suÂperÂmarket, inÂdiÂferent sub umbrela cărei companii se află, în medie, un kiloÂgram de zaÂhăr este 6-7 lei, fie el ÅŸi marcă privată. DinÂtre toate mărfurile alimentare, la nivelul ţării, preÅ£ul zahărului a înregistrat cea mai mare creÅŸtere ÅŸi depăÂÅŸeÅŸte de câteva ori rata anuală a inflaÅ£iei de 15,5%.
Recent, Consiliul ConÂcuÂrenÂÅ£ei a declanÅŸat trei invesÂtiÂgaÅ£ii privind posibile înÅ£elegeri de stabilire a preÅ£urilor pe pieÅ£ele producÅ£iei de ulei de floarea-soarelui, unt ÅŸi zahăr. ÃŽn ceea ce priveÅŸte piaÂÅ£a fabricării ÅŸi comerciaÂliÂzării de zahăr s-au derulat inspecÅ£ii la firmele Agrana România (acÂÅ£ionariat austriac), compaÂnie care are două fabrici pe plan local, din care doar înÂtr-una produce zahăr din sfeclă de zahăr, Pfeifer & Langen RoÂmânia (acÅ£ionariat german), care a deÅ£inut anterior fabrica ZaÂhărul Oradea ÅŸi Lucsor Impex (acÅ£ionariat românesc), care comercializează produse aliÂmentare.
Mihaela Neagu, director general al Best AchiziÅ£ii, comÂpania care operează fabrica de zahăr Bod din judeÅ£ul BraÅŸov, justifică creÅŸterea preÅ£ului zaÂhăÂrului la peste 6-7 lei/kg prin faptul că utilităţile s-au scumÂpit, dar ÅŸi inputurile ÅŸi materia primă.