Zahărul s-a scumpit cu 60% într-un an în UE. Un kilogram de zahăr în România e 6-7 lei în retail, după o creştere în linie cu media UE

Autor: Florentina Niţu 01.05.2023

Preţul zahărului a cres­cut cu 61% în UE pe parcursul unui an, iar cele mai mari creşteri ale inflaţiei la zahăr în martie 2023 faţă de aceeaşi lună a anului precedent au fost înre­gistrate în Cehia (98%), Estonia (97%) şi Polonia (82%), arată datele Eurostat, biroul european de statistică.

În România, zahărul s-a scumpit cu 60,9% în­tr-un an, în linie cu media UE. Acum, în orice su­per­market, in­di­ferent sub umbrela cărei companii se află, în medie, un kilo­gram de za­hăr este 6-7 lei, fie el şi marcă privată. Din­tre toate mărfurile alimentare, la nivelul ţării, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere şi depă­şeşte de câteva ori rata anuală a inflaţiei de 15,5%.

Recent, Consiliul Con­cu­ren­ţei a declanşat trei inves­ti­gaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea-soarelui, unt şi zahăr. În ceea ce priveşte pia­ţa fabricării şi comercia­li­zării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România (ac­ţionariat austriac), compa­nie care are două fabrici pe plan local, din care doar în­tr-una produce zahăr din sfeclă de zahăr, Pfeifer & Langen Ro­mânia (acţionariat german), care a deţinut anterior fabrica Za­hărul Oradea şi Lucsor Impex (acţionariat românesc), care comercializează produse ali­mentare.

Mihaela Neagu, director general al Best Achiziţii, com­pania care operează fabrica de zahăr Bod din judeţul Braşov, justifică creşterea preţului za­hă­rului la peste 6-7 lei/kg prin faptul că utilităţile s-au scum­pit, dar şi inputurile şi materia primă.