Companii

Wirom Gas si-a majorat capitalul

13.04.2004, 00:00 65



Wirom Gas, una dintre cele mai importante case de comert cu gaze din Romania, si-a majorat recent capitalul social cu aproximativ un milion de euro in vederea intrarii societatii in afacerile distributiei de gaze, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate societatii. Inainte de majorare, capitalul societatii era de 100 mil. lei (2500 de euro).



"Majorarea de capital cu circa un milion de euro, intr-o prima faza, este necesara pentru derularea operatiunilor din domeniul distributiei de gaze, activitate in care Wirom Gas intra in acest an", au explicat sursele citate.



Casa de comert activa in importul de gaze din Rusia isi remodeleaza practic portofoliul, in conditiile in care cei doi puternici actionari straini ai Wirom Gas - compania petroliera germana Wintershall si concernul gazier rus Gazprom - sunt in faza extinderii operatiunilor pe piata romaneasca.



Wirom Gas vrea sa dezvolte in perioada urmatoare proiecte de infiintare a unor distributii locale in localitati din sudul Romaniei, care vor functiona ca sucursale ale companiei. Primele locatii vizate sunt localitatile Turnu Magurele, Oltenita, Alexandria si Giurgiu, numai proiectul de la Oltenita necesitand investitii estimate la 3 mil. euro.



Pentru dezvoltarea acestor proiecte, Distrigaz Sud a cumparat 40% din actiunile Wirom Gas de la transportatorul de gaze naturale Transgaz Medias, la valoarea nominala a actiunilor, valoarea tranzactiei fiind de 40 mil. lei (1.000 euro). In urma acestei tranzactii, structura actionariatului Wirom Gas este urmatoarea - Transgaz Medias - 9,97%, Distrigaz Sud - 40%, Banca Romexterra - 0,03%, WIEH Berlin - 49,97% (societate ale carei actiuni sunt impartite in mod egal de catre Wintershall si Gazprom), Zarubezhgaz (sucursala germana a Gazprom) cu 0,01%, si Wintershall Erdgas Beteiligungs Gmbh (sucursala a Wintershall) cu 0,02%.



Gazprom a depus oferte preliminare pentru preluarea pachetelor majoritare ale distributiilor detinute de statul roman - Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, in timp ce Wintershall a optat numai pentru Distrigaz Nord. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO