Companii

WIKI ZF, indexul companiilor: azi, Coca-Cola HBC România

WIKI ZF, indexul companiilor: azi, Coca-Cola HBC România

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.12.2014, 00:06 124

Cu o prezenţă de peste 20 de ani pe piaţa românească, Coca-Cola HBC România s-a aflat anul trecut pe locul 50 în topul celor mai mari companii active pe piaţa din România şi este cea mai mare companie din industria băuturilor de pe plan local.

În 2013, compania a avut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei (410 mld. euro), în scădere cu 7% faţă de nivelul înregistrat în anul anterior. Cu acest rezultat, compania conduce topul celor mai mari jucători din industria băuturilor de pe plan local, în care mai sunt prezenţi şi PepsiCo - principalul rival al Coca-Cola de la nivel internaţional -, grupul polonez Tymbark, dar şi compania românească Romaqua, producătorul brandurilor Borsec, Albacher şi Giusto.

Coca-Cola HBC România se află pe locul 46 în Top ZF 100 cele mai valoroase companii din România 2014, cu o valoare de 356 milioane de euro. În România, sistemul Coca-Cola este format din Coca-Cola România - filială a The Coca-Cola Company, pro­prietarul mărcilor înregistrate - şi par­tenerul său Coca-Cola HBC, care îmbuteliază şi distribuie produsele Coca-Cola sub licenţa The Coca-Cola Company în România.

Îmbuteliatorul Coca-Cola a intrat pe piaţa din România în 1991 şi operează în prezent trei unităţi de producţie în Ploieşti, Timişoara şi Vatra Dornei. De asemenea, compania are şi 14 puncte de distribuţie pe plan local.

Ultima mare investiţie făcută de gigantul din industria băuturilor răcoritoare a fost terminată la finalul anului 2013 şi a constat în o nouă linie de îmbuteliere a produsului Cappy Pulpy în fabrica de la Ploieşti. Investiţia s-a ridicat la circa 22 milioane de euro, iar inaugurarea acestei noi linii s-a făcut în prezenţa lui Muhtar Kent, CEO al Coca-Cola Company, cea mai mare companie de băuturi răcoritoare din lume. Kent, care este şi artizanul primelor investiţii Coca-Cola din România, a anunţat atunci că va face din fabrica de la Ploieşti un hub regional ce va aproviziona şase pieţe din zonă. Conform ultimelor date, în medie circa 50% din producţia Cappy Pulpy de la Ploieşti ajung în Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Moldova, Slovacia, Cehia şi Elveţia.

În România, pe lângă brandurile cunoscute la nivel internaţional precum Coca-Cola, Fanta şi Sprite, compania şi-a completat portofoliul şi cu mărcile de apă minerală naturală Dorna, Izvorul Alb şi Poiana Negri, achiziţionate în 2002 de la omul de afaceri Jean Valvis. Cu aceste branduri, Coca-Cola HBC este singura multinaţională prezentă în topul celor mai mari jucătorii din domeniul apelor minerale naturale, într-o piaţă dominată de antreprenori locali şi branduri româneşti.

În ultimii ani, criza financiară şi-a pus amprenta pe vânzările în volum ale Coca-Cola HBC în România, astfel că anul trecut gigantul a vândut pe plan local 148,5 milioane de unit cases, adică 843 milioane de litri, cu 25% mai puţin decât în 2008, ultimul an de boom economic în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO