Companii

Wiki ZF, indexul companiilor: azi, Ford România

Wiki ZF, indexul companiilor: azi, Ford România

Autor: Bogdan Alecu

17.12.2014, 00:07 100

Ziarul Financiar continuă „enciclopedia“ celor mai mari 100 de companii din România cu Ford, cel de-al doilea constructor auto prezent pe piaţa locală, care produce modelul B-Max la uzina de la Craiova.

Ford Motor Company a preluat uzina auto de la Craiova oficial în martie 2008, iar din 2009 a început să producă utilitara uşoară Transit Connect. Din 2012 americanii au început oficial pro­duc­ţia de autoturisme de serie odată cu lan­sarea mo­delului B-Max, un monovolum de cla­să mică alături de motorul Fox de 1,0 litri EcoBoost. Anul trecut a intrat în gama moto­ri­­ză­rilor şi noul EcoBoost de 1,5 litri care este ex­portat atât în Europa, către uzinele din Spa­nia şi Germania, dar şi către China şi SUA.

Anul 2013 a fost primul an complet de producţie la uzina Ford de la Craiova, la mai bine de cinci ani de când americanii au preluat fabrica. Cu cele 68.339 de maşini, în creştere cu 123% faţă de anul anterior, uzina din Bănie a atins un maxim istoric, fiind cel mai ridicat volum atins vreodată, valoarea nefiind depăşită nici de Oltcit şi nici de Daewoo. Pe de altă parte, uzina are o capacitate de 300.000 de unităţi anual, exact cât au promis americanii că vor produce după anul 2012, cifră prevăzută în contractul semnat la privatizarea uzinei în 2007.

În total americanii spun că au investit la Craiova 880 mil. euro, în condiţiile în care prin contractul de privatizare s-a angajat la in­ves­tiţii de 675 mil. euro. Dintre acestea, 230 mil. euro reprezintă investiţiile în uzina de mo­toare, unde lucrează 1.000 din cei 3.200 de sa­­la­riaţi ai Ford România. Faptul că ameri­canii au ales să producă în România B-Max, un model de nişă, ce face parte dintr-o piaţă unde niciun model nu vinde peste 80.000 de ma­şini anual,  uzina Ford de la Craiova a a­du­nat aproape 80 de zile fără producţie de ma­şini în perioada septembrie 2013 - septembrie 2014.

Ford doreşte să renunţe la 174 de angajaţi din secţia asamblare motoare şi 506 din uzina Vehicule până la finalul anului, ca parte a unui program de restructurare. În prezent, la Craiova compania americană are acum 3.200 de salariaţi, având în vedere că au derulat astfel de programe de plecări voluntare şi în 2012 şi 2013, când în fiecare an s-a renunţat la circa 400 de salariaţi. Astfel, la uzină vor ră­mâne până la finalul anului puţin peste 2.500 de oameni. Cei care vor decide să plece vo­lun­tar vor primi între 16 salarii compen­sa­torii dacă au sub 5 ani vechime şi până la 24 de sa­larii compensatorii pentru restul. Altfel, cei ca­re nu vor pleca voluntar, dar vor fi con­ce­diaţi ulterior vor primi numai 15 salarii com­pen­satorii, în baza contractului colectiv de muncă. În total, Ford a produs în primele zece luni ale acestui an aproape 45.900 de ma­şini la Cra­iova, în scădere cu 27% faţă de pe­rioada si­milară a anului trecut, potrivit datelor Aso­ciaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Au­to­mobile (APIA), iar dacă ritmul va con­tinua, în 2014 uzina va asambla până la finalul anului sub 50.000 de maşini. Scăderea Ford trage du­pă sine şi scăderea producţiei totale de ve­hi­cule în România, în condiţiile în care creşterea de 1% a Dacia în acelaşi inter­val nu com­pen­sează declinul de la Craiova. Astfel, în to­tal în intervalul ianuarie-octom­brie s-au produs pe piaţa locală 329.400 de ma­şini, în scădere cu 4% faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2013.

În primele nouă luni ale acestui an, vân­ză­rile modelului B-Max produs exclusiv la Cra­io­va au scăzut cu 20% potrivit statis­ti­cilor left-lane.com, la 43.800 de unităţi, volum ce îl co­boa­ră pe locul patru în segment, fiind depăşit in­clusiv de Opel Meriva, model lansat an­te­ri­or monovolumului Ford. Mai mult, B-Max e sin­gurul model din top patru cu vân­zări pe mi­nus. Per total, segmentul mo­no­vo­lu­me­lor de cla­să mică a crescut cu 6% în pri­mele no­uă luni faţă de perioada similară a a­nului tre­cut, la peste 332.000 de maşini. Ford are în con­ti­nua­re planuri pentru a extinde ga­ma de mo­de­le asamblate la Craiova şi de a du­ce pro­ducţia la peste 200.000 de maşini, ce vor fi asamblate în două sau chiar trei schimburi. Din acest motiv, compania cola­borează cu u­ni­­­ver­sitatea din Craiova şi oferă burse stu­den­ţilor.

O creştere a producţiei anuale de la cel mult 60.000 în prezent la peste 200.000 de ma­şini anual ar putea atrage şi o creştere fur­ni­zo­rilor de componente dependenţi de acti­vi­ta­tea de la Ford. În plus, cu doar aproape 70.000 de maşini şi 180.000 de motoare Ford Ro­­mânia a realizat anul trecut afaceri de peste un miliard de euro şi a urcat direct pe locul trei în topul exportatorilor, după Au­tomobile Dacia şi Rompetrol Rafinare. Cu o producţie de trei ori mai mare, Ford s-ar pu­tea apropia de businessul Dacia, care a ajuns în 2013 la 4,16 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO