Companii

Vremea este singurul atu al agricultorilor in acest an, spun cei mai mari jucatori

Vremea este singurul atu al agricultorilor in acest an, spun cei mai mari jucatori
09.06.2010, 00:00 31

In paralel, cei mai multi agricultori au renuntat la investitii,nemaiavand capital sau pentru ca nu au mai reusit sa se "puna deacord" cu bancile. In aceste conditii, singura veste buna auprimit-o acum, in apropierea perioadei de recoltare, cand lucrurileau devenit mai clare - productia este mult mai buna decat in 2009.Sunt cateva voci care se hazardeaza chiar sa anunte "productierecord".

Ploaia aduce peste 6 tone grau/ha marilorfermieri

"La culturile de toamna vom avea culturi record, dar pentru astanu avem niciun fel de merit. Ploile din toamna, zapada din iarna siprimavara care a continuat sa fie umeda au fost principalii factoride crestere a productiei. La rapita vom avea 4 tone la hectar, iarla grau cel putin 6 tone", a declarat Mihai Anghel, proprietarulgrupului Cerealcom Dolj, care exploateaza in total 23.000 dehectare, dintre care 4.000 in proprietate.

Anghel este de parere ca productia medie de grau dinRomania va fi insa la jumatate, dar si asa va depasi nivelul atinsin 2009, de 2,3 tone la hectar (5,2 tone - productia totala). La osuprafata de 2 mil. ha cultivata cu grau, Romania va recolta circa6 mil. tone din aceasta cultura. Acelasi volum a fost estimat si deAlfred C. Toepfer, cel mai mare comerciant agricol la nivel local,cu afaceri de peste 350 mil. euro, intr-unul din rapoartele saleanuale la nivel global facut public la 16 aprilie 2010. Mai mult,Toepfer pluseaza, chiar daca este foarte devreme, si anunta ocrestere usoara a volumului de cereale cu circa 500.000 de tone lanivel local.

Si Culita Tarata, care cultiva pe 65.000 de hectare de teren,asteapta circa 6,6 tone la hectar pe cele 18.000 de hectarecultivate cu grau in 2010, nivel atins si anul trecut datoritainvestitiilor in modernizare.

Ioan Niculae vede abia anul acesta rezultatul investitiilorfacute anterior, productivitatea sporita si calitatea mai buna aproduselor fiind astazi o certitudine datorita aplicarii "pentruprima data a ingrasamintelor lichide", dupa cum afirma omul deafaceri care conduce Interagro.

Din punctul de vedere al lui Adrian Porumboiu, recolta ii vaaduce circa 140.000 de tone de grau, nivel asemanator cu celrealizat in 2008. In urma cu doi ani, productia lahectarde aproape 6 tone realizata de Porumboiu la Comcereal Vaslui eravazuta ca fiind cea mai buna din 2005 pana atunci.

"Productia este mai ridicata, dar si cea a fermierilor din zona,si ma determina sa mizez pe comertul cu cereale, care intr-operioada delicata ca aceasta, aduce profit sigur", spune si StefanPoienaru, administratorul grupului Agrofam din Fetesti.

Cinci agricultori: o jumatate de miliard deeuro

Cei cinci agricultori vin dupa unul dintre cei mai dificili ani,in care afacerile le-au scazut cu procente de la 10 pana la 70,valoarea cumulata nereusind sa se ridice nici la nivelul cifreiinregistrate doar de Interagro in 2008, arata datele anuarului debusiness Cei mai mari jucatori din economie, realizat de ZiarulFinanciar si care va aparea pe piata la sfarsitul acestei luni.

In fruntea scaderilor se gaseste cel mai mare producator local,Interagro, care a scazut de la o cifra de afaceri de aproape 540mil. euro pe agricultura la 315 mil. euro in 2009. "2009 a fost unan foarte prost din cauza ca ministrul Ilie Sarbu a refuzat saacorde subventii agricultorilor pe partea de ingrasaminte", sustineNiculae.

Anul trecut, productia mica, coroborata cu preturile mici, a dussi la scaderea cu circa 10% in euro a afacerilor companiei luiMihai Anghel din Dolj, profitul fiind diminuat cu 75%. "Am avut ocrestere de circa 5% in lei, pe fondul unui rulaj de marfa cu 54%mai mare fata de 2008. Pentru anul acesta va fi foarte greu sapastram cifrele din 2009", anunta Anghel.

Chiar daca productia va fi mai mare, pretul trage in jos deaceasta data incasarile fermierilor.

Singurul care vede o crestere pentru acest an este StefanPoienaru, care mizeaza pe un plus de 30%-35% fata de 2009, cand arulat aproape 25 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO