Vremea este singurul atu al agricultorilor in acest an, spun cei mai mari jucatori

Autor: Cristina Stoian 09.06.2010

Dupa eliminarea ajutoarelor de stat, incepand cu ianuarie, producatorii agricoli s-au confruntat si cu scaderea preturilor la cereale, graul ajungand sa se tranzactioneze in prezent cu 10% sub nivelul din prima parte a lui 2009, cand era 106 euro (540 de lei)/tona.



In paralel, cei mai multi agricultori au renuntat la investitii, nemaiavand capital sau pentru ca nu au mai reusit sa se "puna de acord" cu bancile. In aceste conditii, singura veste buna au primit-o acum, in apropierea perioadei de recoltare, cand lucrurile au devenit mai clare - productia este mult mai buna decat in 2009. Sunt cateva voci care se hazardeaza chiar sa anunte "productie record".

Ploaia aduce peste 6 tone grau/ha marilor fermieri

"La culturile de toamna vom avea culturi record, dar pentru asta nu avem niciun fel de merit. Ploile din toamna, zapada din iarna si primavara care a continuat sa fie umeda au fost principalii factori de crestere a productiei. La rapita vom avea 4 tone la hectar, iar la grau cel putin 6 tone", a declarat Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom Dolj, care exploateaza in total 23.000 de hectare, dintre care 4.000 in proprietate.

Anghel este de parere ca productia medie de grau din Romania va fi insa la jumatate, dar si asa va depasi nivelul atins in 2009, de 2,3 tone la hectar (5,2 tone - productia totala). La o suprafata de 2 mil. ha cultivata cu grau, Romania va recolta circa 6 mil. tone din aceasta cultura. Acelasi volum a fost estimat si de Alfred C. Toepfer, cel mai mare comerciant agricol la nivel local, cu afaceri de peste 350 mil. euro, intr-unul din rapoartele sale anuale la nivel global facut public la 16 aprilie 2010. Mai mult, Toepfer pluseaza, chiar daca este foarte devreme, si anunta o crestere usoara a volumului de cereale cu circa 500.000 de tone la nivel local.

Si Culita Tarata, care cultiva pe 65.000 de hectare de teren, asteapta circa 6,6 tone la hectar pe cele 18.000 de hectare cultivate cu grau in 2010, nivel atins si anul trecut datorita investitiilor in modernizare.

Ioan Niculae vede abia anul acesta rezultatul investitiilor facute anterior, productivitatea sporita si calitatea mai buna a produselor fiind astazi o certitudine datorita aplicarii "pentru prima data a ingrasamintelor lichide", dupa cum afirma omul de afaceri care conduce Interagro.

Din punctul de vedere al lui Adrian Porumboiu, recolta ii va aduce circa 140.000 de tone de grau, nivel asemanator cu cel realizat in 2008. In urma cu doi ani, productia la hectar de aproape 6 tone realizata de Porumboiu la Comcereal Vaslui era vazuta ca fiind cea mai buna din 2005 pana atunci.

"Productia este mai ridicata, dar si cea a fermierilor din zona, si ma determina sa mizez pe comertul cu cereale, care intr-o perioada delicata ca aceasta, aduce profit sigur", spune si Stefan Poienaru, administratorul grupului Agrofam din Fetesti.

Cinci agricultori: o jumatate de miliard de euro

Cei cinci agricultori vin dupa unul dintre cei mai dificili ani, in care afacerile le-au scazut cu procente de la 10 pana la 70, valoarea cumulata nereusind sa se ridice nici la nivelul cifrei inregistrate doar de Interagro in 2008, arata datele anuarului de business Cei mai mari jucatori din economie, realizat de Ziarul Financiar si care va aparea pe piata la sfarsitul acestei luni.

In fruntea scaderilor se gaseste cel mai mare producator local, Interagro, care a scazut de la o cifra de afaceri de aproape 540 mil. euro pe agricultura la 315 mil. euro in 2009. "2009 a fost un an foarte prost din cauza ca ministrul Ilie Sarbu a refuzat sa acorde subventii agricultorilor pe partea de ingrasaminte", sustine Niculae.

Anul trecut, productia mica, coroborata cu preturile mici, a dus si la scaderea cu circa 10% in euro a afacerilor companiei lui Mihai Anghel din Dolj, profitul fiind diminuat cu 75%. "Am avut o crestere de circa 5% in lei, pe fondul unui rulaj de marfa cu 54% mai mare fata de 2008. Pentru anul acesta va fi foarte greu sa pastram cifrele din 2009", anunta Anghel.

Chiar daca productia va fi mai mare, pretul trage in jos de aceasta data incasarile fermierilor.

Singurul care vede o crestere pentru acest an este Stefan Poienaru, care mizeaza pe un plus de 30%-35% fata de 2009, cand a rulat aproape 25 mil. euro.