Companii

Votul cumulativ, o goarna pentru vocea actionarilor minoritari

02.10.2003, 00:00 855

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va adopta in curand un regulament in urma caruia alegerea Consiliului de Administratie al unei companii detinute public se va putea realiza dupa o noua metoda: cea a votului cumulativ.
Metoda de vot, care conform proiectului de regulament este obligatorie in cazul in care acest lucru este solicitat de catre un actionar care detine cel putin 10% din actiuni, va facilita accesul reprezentantilor actionarilor minoritari in Consiliile de Administratie ale companiilor.
La alegerea Consiliilor de Administratie, actionarii vor dispune de un numar de voturi egal cu numarul actiunilor, inmultit cu numarul membrilor CA, ei avand posibilitatea de a acorda voturile unuia sau mai multora dintre candinati. Aceasta inseamna ca in cazul unei societati cu un Consiliu de Administatie format din cinci persoane, un actionar sau un grup de actionari care detin impreuna 20% din actiuni pot fi siguri ca vor avea un membru in conducerea companiei, in cazul in care acorda toate voturile unui singur candidat.
O alta prevedere a regulamentului este aceea ca in caz de egalitate a numarului de voturi intre candidati, va fi ales cel care a fost votat de mai multi actionari, prevedere care in avantejeaza pe minoritari, desi astfel de situatii sunt exterm de rare.
Conform actualelor reglementari, membrii CA erau numiti, pe rand, prin votul tuturor  actionarilor, asa incat la fiecare runda de vot, actionarul majoritar poate decide cine sa fie numit in aceasta functie. 
"Pana in prezent votul cumulativ nu se aplica, cel putin cel din definitia proiectului de regulament, iar alegerea Consiliilor de Administratie se facea in concordanta cu legea societatilor comerciale, cu exceptia cazului in care statutul companiei nu prevedea o alta metoda," a explicat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al Comisiei.
"Nu este ceva nou. Este o metoda care se aplica de multi ani in tarile dezvoltate. Totusi, cred ca prevederile regulamentului ar trebui intarite de o serie de sanctiuni pentru cei care nu le respecta," a comentat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
CNVM asteapta pana pe 8 octobrie opiniile participantilor la piata de capital privind proiectului de regulament, insa declaratiile brokerilor arata ca pana in prezent interesul fata de proiect a fost destul de redus.
Cum se aplica la SIF-uri?
Reglementarile se aplica, cel putin teoretic, si in cadrul societatilor de investitii financiare. Acestea nu au actionari seminificativi (cu detineri de peste 10%) care sa impuna folosirea metodei votului cumulativ, astfel ca o astfel de propunere trebuie aprobata de Adunarea Generala.
Desfasurarea Adunarilor Generale la SIF-uri in ultimii ani, unde fiecare actionar vota pentru fiecare membru al Consiliului de Administratie in parte, pare sa indice ca interesul majoritatii actionarilor prezenti la AGA nu era folosirea metodei votului cumulativ.
"Cred ca ar fi necesar ca mai multi actionari care detin impreuna 10% din actiuni sa poata sa se adune si sa ceara aplicarea votului cumulativ, astfel incat sa poata avea reprezentare in Consiliul de Administratie," a spuns Adrian Manaila. El a adaugat ca va transmite catre CNVM aceasta propunere.
Componenta Consiliilor de Administratie ale societatilor de investitii financiare a ramas de mai multi ani practic neschimbata, cu exceptia celor care au renuntat din cauza conflictului de interese cu o functie politica sau a cateva demisii.
SIF Transilvania a pierdut chiar de curand in prima instanta un proces intentat de unul din actionari care contesta modul de desfasurare a Adunarii Generale din 2001, cea care a ales actualul Consiliu de Administratie. Justitia a hotarat ca hotararile AGA au fost nelegale, cu alte cuvinte Consiliul de Administratie nu a fost ales in mod legal. Societatea de investitii financiare a inaintat un recurs.
Acesta este doar un exemplu pentru multele conflicte care au existat intre actionari, de cele mai multe ori intre cei minoritari si cei majoritari pe tema reprezentarii in Consiliile de Administratie ale companiilor.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare mai lucreaza la o serie de alte regulamente, intre care se afla si cel privind protectia investitorilor. Regulamentul privind votul cumulativ initial inclus in acest proiect mai cuprinde acum prevederi legate de drepturile de preferinta pentru participarea la majorarea capitalului social al  unei companii si tranzactionarea acestora pe piata de capital, fuziuea si divizarea unei societati comerciale sau obligatiile de transparenta ale companiilor. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO