Companii

Videoconferinţa ZF/GNP: Radiografia reglementărilor sistemului sanitar din România. Deciziile care se vor lua acum vor modela piaţa farmaceutică pentru următorii 20 de ani. Introducerea de noi medicamente pe lista de compensate şi gratuite este principalul obiectiv

Videoconferinţa ZF/GNP: Radiografia reglementărilor...

Autor: Mirabela Tiron

06.03.2024, 00:07 84

O metodologie nouă de calcul al preţului la medicamente şi de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) ar putea fi pusă în dezbatere publică la jumătatea acestui an şi implementată de anul viitor, în baza a două proiecte derulate de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medica­mentului (ANMDMR) în parteneriat cu Banca Mondială.

„Avem un proiect derulat cu Banca Mondială, care are două obiective: unul este legat de metodologia de calcul al preţurilor la medicamente, iar cel de-al doilea de evaluarea tehnologiilor medicale, cunoscutul HTA. Introducerea de noi medicamente pe lista de compensate şi gra­tuite este în mod evident principala ţintă“, a declarat Alexandru Rafila, mi­nistrul sănă­tăţii, în cadrul videoconferinţei ZF/GNP: Radiografia reglementărilor sistemului sanitar din România. Ambele metodo­logii ar putea ieşi la dezbatere publică la jumătatea acestui an şi ar putea fi imple­mentate începând cu anul viitor, potrivit lui Răzvan Prisada, preşedintele ANMDMR.

„Cred că trebuie să se găsească un echilibru şi soluţii. (...)În România avem preţul cel mai mic  la medicamente din 12 ţări de comparaţie. Putem să ne inspirăm din modelele altor  ţări membre UE care, de exemplu, fac o referenţiere, nu la cel mai mic preţ dintr-un coş de state de referinţă ci la media celor mai mici trei sau celor mai mici cinci preţuri dintr-un coş de state”, a spus Manuela Guia, Managing Partner la GNP. Aşteptăm soluţiile acelea generice care să rezolve de la rădăcină problema stabilirii preţurilor şi problema autorizărilor HTA în România, a mai precizat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO