Companii

Potenţial în industria farma. România, în a doua parte a clasamentului european la producţia locală de medicamente, cu 655 mil. euro valoare: „Marii jucători rămân în Europa de Vest şi noile investiţii de producţie tot acolo se fac“

Producţia locală de medicamente se bazează pe 158 de companii, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, iar numărul de angajaţi a rămas constant în ultimii ani, în jur de 10.000 de oameni.

Producţia locală de medicamente se bazează pe 158 de companii, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, iar numărul de angajaţi a rămas constant în ultimii ani, în jur de 10.000 de oameni.

Autor: Georgiana Mihalache

04.03.2024, 09:00 367

Cea mai mare valoare a producţiei locale de medicamente o înregistrează Elveţia (59 mld. euro), acolo unde au sediul multe companii internaţionale cu produse inovative, scumpe Producţia de medicamente din România are sub 1% din cota de piaţă în Europa O strategie a autorităţilor de atragere a marilor jucători din farma ar putea aduce noi investiţii şi în România, susţine Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, una dintre cele mai mari fabrici din ţară.

Valoarea producţiei locale de medica­mente plasează România pe locul 21 din 28 de ţări din Europa, cu 655 milioane de euro piaţa produselor farmaceutice fabricate local, potrivit unui clasament realizat de EFPIA - Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice.

Cele mai mari valori sunt în ţările din Vestul Europei, acolo unde se află şi sediile giganţilor din industria farma, care pun pe piaţă produse inovative, care sunt şi scumpe, pentru boli rare. România se plasează în a doua parte a clasamentului, iar potenţialul de creştere ar putea fi exploatat, mai ales în regiune.

„Datele arată ce dimensiune are piaţa farmaceutică şi ce potenţial de creştere are în continuare. Sigur, aici sunt toate medica­men­tele, şi inovative, şi generice. Ţările din a doua jumătate a clasamentului fabrică, de obicei, generice. Clasamentul pe volume s-ar inversa. Nu suntem un jucător de rang euro­pean, suntem de rang regional. Marii jucători rămân în Europa de Vest şi noile investiţii de producţie tot acolo se fac în marea majo­ritate“, a spus Dragoş Da­mian, CEO al Terapia Cluj, unul dintre producătorii mari din ţară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO