Companii

Venituri estimate la doua milioane de euro pentru avocatii Schoenherr

19.07.2005, 19:04 33

Firma de avocatura Schoenherr, una dintre cele mai mari din Austria, a inceput deja sa faca export de know - how din Romania catre pietele de servicii juridice mai putin dezvoltate din regiunea Europei de Sud - Est.

Pe piata romaneasca, Schoenherr are ca tinta atingerea unui venit anual mediu per avocat la nivelul pietei locale. Potrivit datelor din piata, venitul mediu anual se situeaza in jurul valorii de 100.000 de euro, ceea ce la 20 de avocati ar insemna pentru Schoenherr o tinta in acest an de circa 2 mil. euro.

"Cel mai important birou al nostru din afara Austriei este Romania. Am venit aici in 1996 cu un client, Brau Union, care tocmai incepuse campania de achizitii la nivel local. De atunci, valul de investitii austriece a continuat sa creasca", a declarat pentru Ziarul Financiar Markus Piuk, avocat coordonator al biroului din Bucuresti al firmei Schoenherr. El coordoneaza si activitatile derulate de catre firma austriaca in Bulgaria, Croatia si Serbia.

"Piata romaneasca a avocaturii de afaceri este competitiva si dinamica. Piata de profil este putin atomizata, dar este una matura. Noi deja facem export de know - how prin avocatii de aici, care ofera asistenta birourilor Schoenherr din Sofia, Belgrad sau Ljubljana. Sud-estul Europei este o regiune foarte importanta, iar Romania este centrul nostru in aceasta zona", afirma Markus Piuk.

Din acest an, firma austriaca activeaza la nivel local prin intermediul unei societati civile profesionale de avocatura - "Schoenherr si Asociatii".

"In Romania este foarte bine reglementata exercitarea profesiei de catre avocatii straini, spre deosebire de Bulgaria sau Serbia", a explicat Markus Piuk.

Strategia companiei austriece de dezvoltare pe piata avocaturii de afaceri se bazeaza pe o crestere organica, fiind exclusa orice achizitie, afirma Piuk. Schoenherr este un jucator de talie medie pe piata avocaturii de afaceri din Romania, estimata la aproximativ 25 - 30 mil. euro.

Pe aceasta piata a serviciilor avocatiale, Schoenherr concureaza cu firme locale precum Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Musat & Asociatii, Popovici & Asociatii, Tuca & Asociatii, Voicu Filipescu, Racoti Predoiu sau firme internationale precum Linklaters, Salans, Haarmann Hemmelrath, Cameron McKenna, Gide Loyrette Nouel sau mai nou intratii Wolf Theiss (firma austriaca). Firmele mari de avocatura numara de regula peste 30 de avocati, putand sa ajunga chiar la 100.

"Unul din segmentele care va avea o dezvoltare puternica in perioada urmatoare este, credem noi, cel al infrastructurii. Reglementarile de aici sunt deja la nivel european", spune reprezentantul firmei de avocatura austriece.

Printre clientii Schoenherr in Romania se numara Brau Union (bere), OMV (petrol), Agrana (zahar), West LB (banci), EMCT (real estate), DaimlerChrysler, Pirrelli (auto). adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO