Companii

Vel Pitar: profit cu 80% mai mic la aceleasi afaceri

08.08.2005, 18:44 72

Compania Vel Pitar Ramnicu-Valcea, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de morarit si panificatie, a raportat in primul semestru al acestui an un profit net de 206.000 de euro (755.000 de lei noi), comparativ cu un castig de 940.000 de euro (3,8 milioane de lei) in perioada similara a lui 2004.

Obtinerea acestui profit a fost posibila datorita operatiunilor financiare derulate de catre societate, in conditiile in care activitatea de exploatare s-a soldat cu o pierdere de 31.600 de euro (116.000 de lei). Aceasta a fost insa acoperita de un profit financiar de 270.000 de lei (aproape un milion de lei).

In ceea ce priveste cifra de afaceri a companiei, aceasta a scazut usor in lei, insa a crescut in euro, datorita aprecierii leului fata de moneda europeana.

Astfel, in primele sase luni ale lui 2005, Vel Pitar a vandut produse in valoare de 28,9 milioane de euro (105,8 milioane de lei), cu 7% mai mult in euro decat anul trecut, cand vanzarile aferente aceleiasi perioade s-au cifrat la 27 de milioane de euro (109,3 milioane de lei).

"Perioada parcursa din anul 2005 a reprezentat o perioada de schimbari negative pe pietele pe care societatea opereaza, in special pe piata moraritului, si a afectat semnificativ nivelul rezultatelor financiare obtinute", se arata in raportul transmis de catre societate Bursei de Valori. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati petru a oferi mai multe informatii pe marginea acestor rezultate.

In prima parte a anului, compania a continuat retehnologizarea facilitatilor de productie si si-a crescut gradul de utilizare a capacitatilor de morarit si panificatie. Compania a finalizat anul trecut o investitie de 1,5 milioane de euro intr-o noua linie de fabricatie destinata special painii feliate si ambalate la fabrica sa din Berceni.

Pentru acest an, Vel Pitar estimeaza o cifra de afaceri de circa 69 de milioane de euro (239 milioane de lei) si un profit brut de 3,4 milioane de euro (12,5 milioane de lei).

Vel Pitar a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 74 de milioane de euro in crestere cu 15% fata de 2003 si un profit net de 2 milioane de euro, dublu comparativ cu cel din anul anterior. Compania este unul dintre cei mai activi jucatori pe piata achizitiilor din morarit si panificatie.

Vel Pitar a finalizat recent fuziunea prin absorbtie cu societatile Panem Giurgiu si Panificatie Postavarul Brasov. Compania a urmarit permanent sa-si consolideze pozitia prin achizitii. Vel Pitar a achizitionat in ultimii doi ani Libertatea Panificatie Bucuresti, fabrica de paine din Bals, Gorjpan Targu Jiu, Pangran Iasi si Spicul Arges Pitesti.

Oficialii companiei au afirmat dupa finalizarea fiecarei tranzactii ca sunt in cautarea altor jucatori pentru eventuale preluari.

Vel Pitar a fost formata la sfarsitul lui 2001, prin fuziunea Mopariv Ramnicu-Valcea, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Mopariv Cluj-Napoca.

Vel Pitar urmareste, de asemenea, o eventuala extindere pe pietele vecine, urmarind achizitia unor fabrici de paine in Ucraina, Moldova, Serbia sau Bulgaria.

Conform estimarilor proprii, Vel Pitar este grupul cu cea mai mare productie de paine proaspata din Romania.

Vel Pitar produce lunar o cantitate de 7.500 de tone de produse de panificatie, circa 300 de tone de biscuiti, 10 tone de napolitane si aproximativ 120 de tone de paste fainoase.

De asemenea, compania dispune de capacitati de morarit, cantitatea de grau macinata depasind 12.000 tone/luna. Actionarul majoritar al Vel Pitar este fondul de investitii Broadhurst Investments cu 73,8% din actiuni.

Actiunile Vel Pitar sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se vineri la pretul de 1,35 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 26,4 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO