Companii

Vanzarile de medicamente au crescut la 350 mil. euro in primul trimestru

10.05.2006, 00:00 8

Piata farmaceutica romaneasca a atins in primul trimestru al acestui an un nivel de 350 de milioane de euro la pret de achizitie, in crestere cu 13% fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor preliminare furnizate de compania Cegedim si citate de producatorul Terapia Cluj.

Ritmul de crestere al pietei s-a redus astfel in primul trimestru al anului, dupa ce in fiecare din ultimii trei ani consumul de medicamente a crescut in euro cu valori cuprinse intre 30% si 50%.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2005, piata de medicamente a scazut cu 1,44%, potrivit datelor citate de Terapia. Ultimul trimestru al anului este considerat cel mai bun pentru producatorii de medicamente din punctul de vedere al vanzarilor.

"La modul general, primul trimestru al anului este mai redus decat trimestrul patru, in special din cauza lunilor ianuarie-februarie, luni mai scurte", explica Dragos Damian, director comercial al Terapia, cel mai mare producator local de medicamente.

Parerea este sustinuta si de Dan Zamonea, directorul general al Roche Romania. El citeaza un raport al companiei de cercetare IMS, potrivit caruia piata de medicamente a scazut cu 3-4% pe primele doua luni, comparativ cu ultimul trimestrul al anului 2005.

Damian crede ca in acest inceput de an au existat si influente specifice asupra pietei de medicamente.

"In decembrie 2005, am asistat la alocarea de catre guvern a unor fonduri substantiale pentru plata arieratelor din ambulator, alocare care a deblocat puternic achizitiile de medicamente. In acest fel s-au creat stocuri in decembrie 2005, care au incetinit achizitiile din ianuarie 2006", spune Damian.

In plus, modificarea catalogului national de preturi a contribuit la o reducere puternica a achizitiilor din ambulator in prima jumatate a lunii martie 2006. Pe de alta parte, adaosurile de import, distributie si farmacie au facut ca sa se modifice raportul de forte intre produsele indigene si cele importate, crede Damian.

Dupa primele trei luni ale anului, raportarile companiilor de farmaceutice arata evolutii diferite. Astfel, Terapia a inregistrat o crestere de 13,5% fata de ultimul trimestru al anului 2005, cel mai rapid avans din top 10, potrivit datelor citate de companie. Astfel, Terapia a raportat vanzari de peste 25 de milioane de dolari aferente primelor trei luni ale anului.

"La modul specific pentru Terapia, am asistat la o crestere a vanzarilor, ca urmare a cristalizarii proiectelor comerciale puse in aplicare inca din prima parte a anului 2005 si a lansarii a doua noi produse cardiovasculare", a afirmat Dragos Damian.

De cealalta parte, vanzarile Eli Lilly se situeaza la acelasi nivel cu cele inregistrate in trimestrul patru al anului trecut, a declarat Marius Savu, directorul general al Eli Lilly Romania si presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente (ARPIM). "La doua dintre produsele noastre ne aflam sub valoarea din 2005, cu aproximativ 10%", completeaza Daniel Popescu, corporate affairs manager Eli Lilly Romania.

Anul trecut piata farmaceutica a atins valoarea de 4,6 miliarde de lei (1,27 miliarde de euro), in crestere cu 18% fata de anul trecut, arata datele ultimului raport Cegedim. Pe partea de farmacii, consumul de medicamente s-a ridicat la 3,47 miliarde de lei (circa 950 de milioane de euro), inregistrand cel mai rapid ritm de crestere, de aproximativ 25% comparativ cu 2004, in timp ce consumul prin intermediul spitalelor a avut o crestere foarte mica. Ritmul de crestere se va reduce usor pe termen mediu, insa chiar si asa valoarea pietei ar putea depasi pragul de 2,5 miliarde de euro.

Raportul final al Cegedim pentru primul trimestru al acestui an va fi disponibil in a doua jumatate a lunii mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO