Companii

Vanzarile Covalact s-au redus cu 15%

03.05.2001, 00:00 20



Covalact, companie romaneasca producatoare de lactate din Covasna, a vandut cu circa 14-15% mai putin in primele trei luni ale anului 2001 comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Compania a inregistrat in 2000 o cifra de afaceri de cca. 153 mld. lei (peste 7 mil. $) si un profit net de cca. 5 mld lei (0,2 mil. $), a declarat Ziarului Financiar Ion Balan, director Covalact.

Balan explica scaderea vanzarilor prin faptul ca pretul mediu pe litrul de lapte a crescut cu circa 90%, cheltuielile cu energia si apa s-au dublat, iar la alte cheltuieli materiale s-a inregistrat o crestere de 25%.

Comportamentul de cumparare al consumatorilor a inregistrat usoare schimbari, sustine Balan. "Am observat cresterea ponderii produselor lactate proaspete-lapte, iaurt sau smantana, in dauna branzeturilor, la care am ajuns sa avem stocuri, spre deosebire de sfarsitulm anului trecut".

Covalact are o cota de piata de 1,5% in toata tara, mai ridicata in anumite zone ale tarii: in judetul Covasna detine 50% din piata de lactate, 3-4% in Constanta si 7% in Bucuresti, sustin oficialii companiei.

In 2000, exportul a depasit 10% (cifra estimata si pentru 2001) din valoarea productiei, reprezentand lapte praf degresat pentru Olanda si branzeturi pentru Grecia, mai spun oficialii companiei.

In 2001, compania vrea sa dezvolte reteaua de colectare a materiei prime "pe doua directii: prin modernizarea centrelor de colectare si sprijinirea fermierilor mari (prin dotarea cu instalatii de muls si tancuri de racire pentru lapte) si prin dezvoltarea unui parteneriat cu unele societati de prelucrare a laptelui din judetele Harghita, Mures, Cluj si Suceava", a mai spus Balan.

Compania estimeaza ca in perioada mai-iunie va introduce pe piata un nou produs: smantana cu continut scazut de grasime, preambalata la doze de circa 100 gr.

Covalact are un capital social de circa 30 mld. de lei, exclusiv romanesc si integral privat, avand un actionariat format din 412 de persoane si 340 de angajati.

Printre companiile competitoare Covalact sunt Dorna (care a avut in 2000 o cifra de afaceri de 30-32 milioane de dolari, din vanzarea de lactate si ape minerale), Brenac (care a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de 12 milioane de dolari), Napolact, Alma Rom, Danone si Hochland (care a vandut, in 2000, de 25 milioane de DM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO