Companii

Vanzarea cladirii de birouri a triplat profitul Dufa

02.05.2006, 00:00 33

Producatorul de lacuri si vopsele a obtinut anul trecut un profit net de 4,4 milioane euro, obtinand cea mai ridicata marja de castig din industrie.

Dufa Romania, unul dintre cei mai mari producatori de lacuri si vopsele, a vandut anul trecut un imobil de birouri clasa A pe care il detinea in nordul Capitalei, miscare care s-a dovedit foarte profitabila pentru companie. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 6 mil. euro.

Dufa Romania si-a bugetat pentru acest an o crestere a afacerilor de 20%, pana la 20 mil. euro. In 2005, compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 17 milioane de euro, in crestere cu circa 23% fata de anul precedent.

Compania a anuntat pentru anul acesta investitii de 4 mil. euro in capacitatile de productie si logistice ale companiei. Noile capacitati logistice si de depozitare vor permite dublarea volumului de productie, conform reprezentantilor companiei.

Fondul de investitii Advent International a preluat in iunie anul trecut producatorul de vopsele Dufa, valoarea totala a tranzactiei fiind estimata la circa 18 milioane de euro, suma care include o investitie de 15 milioane de euro.

Suma cuprindea pe langa afacerea de baza - producerea de lacuri si vopsele - si dividendele rezultate din exercitiul financiar pe 2004.

Afacerea Dufa Romania a fost pornita in 1997 de catre grupul german Meffert AG, care a constituit un joint-venture de import si distributie de lacuri si vopsele alaturi de un grup de investitori romani.

Inainte de preluarea pachetului integral de actiuni, grupul german Meffert detinea 50% din afacerea Dufa Romania, in timp ce Marius Ivan avea 40%, iar Liviu Stan, fost director general al companiei Dufa - 10%.

Marius Ivan s-a retras recent din conducerea si din actionariatul afacerii Henkel Bautechnik Romania.

Dufa Romania vinde lacuri si vopsele exclusiv catre piata interna, unde detine, potrivit propriilor estimari, o cota de piata de 21%.

Compania are in plan pentru acest an iesirea pe pietele externe.

Cea mai mare pondere in cifra de afaceri o au vopselele pe baza de apa, destinate acoperirii peretilor interiori si exteriori.

Piata de vopsele decorative, pe care activeaza compania Dufa, va ajunge anul acesta la o valoare de aproximativ 90-95 milioane de euro, in crestere cu 8-10% fata de anul trecut, potrivit datelor prezentate de companie.

Consumul de vopsea pe cap de locuitor a crescut cu peste 10% anul trecut, dar a ramas in continuare mult in urma situatiei din Ungaria, Polonia, Cehia sau tarile din Europa de Vest, conform jucatorilor de pe piata. In Romania, consumul de vopsea pe cap de locuitor este de circa 5 ori mai mic decat cel din Cehia, potrivit reprezentantilor companiei.

Piata de lacuri si vopsele din Romania genereaza vanzari anuale de peste 140 - 150 mil. euro, dupa unele estimari. Printre cei mai importanti jucatori, alaturi de Dufa Romania, se numara companiile Policolor, Guzu Chim sau Kober Piatra Neamt.

Daca pana acum cativa ani industria de profil era dominata de investitori strategici si afaceri de familie, la orizont au aparut fondurile de investitii.

Astfel, principalii producatori de lacuri si vopsele au fost curtati in ultima vreme de mai multi investitori financiari si strategici, care au fost interesati sa intre intr-o afacere cu rate atractive de profit si cu potential de crestere.

Fondul american de investitii Advent a facut o miscare surprinzatoare pe piata de lacuri si vopsele, unde mai multi investitori strategici s-au interesat in ultima vreme de preluarea primilor patru jucatori - K?ber, Policolor Bucuresti, Guzu Chim si Dufa Romania, tentati de ratele atractive de profit si de potentialul mare de crestere al pietei. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO