Companii

Valeriu Tabără aşteaptă unda verde de la Bruxelles pentru exportul de carne de porc

Valeriu Tabără aşteaptă unda verde de la Bruxelles pentru exportul de carne de porc

Autor: Gabriel Razi

05.07.2011, 19:15 117

Producătorii români de carne de porc din România ar putea demaraexporturile către ţările din Uniunea Europeană în următoareaperioadă după ce în ultimii opt ani livrările în spaţiulintracomunitar au fost interzise ca urmare a unui embargo impus deBruxelles pe fondul temerilor privind infestarea cu pestăporcină.

"Aşteptăm raspunsul Uniunii Europene în privinţa problemeiprivind carnea de porc pentru a vedea când şi cum putem reluaexporturile. Acum importăm mult iar efectul direct este reducereaefectivului de porcine cu 2 milioane de capete în ultimii ani", adeclarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltăriirurale, fără să precizeze dacă exporturile ar putea fi reluate înacest an.

În 2003 Comisia Europeană a interzis României să livreze carnede porc în ţările Uniunii Europene pentru că fermierii utilizau laacel moment vaccinurile ca soluţie împotriva pestei porcine. În2007, autorităţile de la Bruxelles au decis prelugireainterdicţiei, motivând că fermele româneşti nu sunt pe deplinsigure.

Numărul total al porcinelor din România a înregistrat o scăderecontinuă în ultimii cinci ani până la circa 5,4 milioane de capeteîn 2010, conform datelor Ministerului Agriculturii şi DezvoltăriiRurale (MADR). Astfel, România dispune de un cap de porcină lapatru oameni. Spre comparaţie Germania, la o populaţie de 80 demilioane de locuitori, are aproape 30 de milioane de porcine iarPolonia, la o populaţie de 38 de milioane, dispune de un efectiv de14 milioane de porcine.

În condiţiile acestui deficit de porcine, România a importatanul trecut 200.000 de tone de carne de porc în valoare de 304milioane de euro, 8% din totalul importurilor de produseagroalimentare.

Producătorii români spun însă că acum pericolul privind pestaporcină este inexistent, că porcii din România nu mai suntvaccinaţi împotriva acestei maladii, şi că România este pregătităsă atace piaţa europeană.

"Noi nu mai facem vaccin împotriva pestei porcine pentru că înRomânia este interzis. Nici nu se mai găsesc în farmaciileveterinare medicamentele împotriva pestei porcine. Nu am mai făcutacest vaccin de patru ani", explică Paul Popescu, administrator alFerma Pamnic, din Dâmboviţa, care are aproximativ 500 deporcine.

Acum, teoretic, când apare un caz de pestă porcină în România seizolează unitatea afectată, se sacrifică toate animale şi sedezinfectează zona.

Cu toate că embargoul UE este în continuare în vigoareproducătorii de pe piaţa locală spun că primesc comenzi dinOccident pe care nu le pot onora.

"La sfârşit de an cererea pentru carnea de porc este foartemare, am primit mai multe comenzi din Portugalia şi Spania, am fostla ANSVSA şi mi-au spus că indiferent de analize nu pot să ies laexport", explică Popescu.

Paul Popescu mai spune că este greu de evaluat impactul pe carel-ar avea ridicarea interdicţiei asupra atât asupra afacerilorcompaniei sale dar şi asupra întregului sector pentru căproducătorii români nu cunosc bine piaţa europeană.

"Înainte de 2003 (când s-a impus embargoul - n. red.) nu făceamexporturi pentru că nu eram membrii ai Uniunii. Noi producătoriinici nu ştim ce se întâmplă pe piaţa din UE. Este posibil să avempreţuri mai mari", spune el.

Acum carnea de porc produsă în România ajunge pe pieţele dinvestul Europei sub forma preparatelor din carne tratate la peste 70de grade celsius, însă în această categorie se încadrează doar oparte din preparatele pe care producătorii români le-ar puteatrimite pe pieţele europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO