Valeriu Tabără aşteaptă unda verde de la Bruxelles pentru exportul de carne de porc

Autor: Gabriel Razi 05.07.2011

Producătorii români de carne de porc din România ar putea demara exporturile către ţările din Uniunea Europeană în următoarea perioadă după ce în ultimii opt ani livrările în spaţiul intracomunitar au fost interzise ca urmare a unui embargo impus de Bruxelles pe fondul temerilor privind infestarea cu pestă porcină.

"Aşteptăm raspunsul Uniunii Europene în privinţa problemei privind carnea de porc pentru a vedea când şi cum putem relua exporturile. Acum importăm mult iar efectul direct este reducerea efectivului de porcine cu 2 milioane de capete în ultimii ani", a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, fără să precizeze dacă exporturile ar putea fi reluate în acest an.

În 2003 Comisia Europeană a interzis României să livreze carne de porc în ţările Uniunii Europene pentru că fermierii utilizau la acel moment vaccinurile ca soluţie împotriva pestei porcine. În 2007, autorităţile de la Bruxelles au decis prelugirea interdicţiei, motivând că fermele româneşti nu sunt pe deplin sigure.

Numărul total al porcinelor din România a înregistrat o scădere continuă în ultimii cinci ani până la circa 5,4 milioane de capete în 2010, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, România dispune de un cap de porcină la patru oameni. Spre comparaţie Germania, la o populaţie de 80 de milioane de locuitori, are aproape 30 de milioane de porcine iar Polonia, la o populaţie de 38 de milioane, dispune de un efectiv de 14 milioane de porcine.

În condiţiile acestui deficit de porcine, România a importat anul trecut 200.000 de tone de carne de porc în valoare de 304 milioane de euro, 8% din totalul importurilor de produse agroalimentare.

Producătorii români spun însă că acum pericolul privind pesta porcină este inexistent, că porcii din România nu mai sunt vaccinaţi împotriva acestei maladii, şi că România este pregătită să atace piaţa europeană.

"Noi nu mai facem vaccin împotriva pestei porcine pentru că în România este interzis. Nici nu se mai găsesc în farmaciile veterinare medicamentele împotriva pestei porcine. Nu am mai făcut acest vaccin de patru ani", explică Paul Popescu, administrator al Ferma Pamnic, din Dâmboviţa, care are aproximativ 500 de porcine.

Acum, teoretic, când apare un caz de pestă porcină în România se izolează unitatea afectată, se sacrifică toate animale şi se dezinfectează zona.

Cu toate că embargoul UE este în continuare în vigoare producătorii de pe piaţa locală spun că primesc comenzi din Occident pe care nu le pot onora.

"La sfârşit de an cererea pentru carnea de porc este foarte mare, am primit mai multe comenzi din Portugalia şi Spania, am fost la ANSVSA şi mi-au spus că indiferent de analize nu pot să ies la export", explică Popescu.

Paul Popescu mai spune că este greu de evaluat impactul pe care l-ar avea ridicarea interdicţiei asupra atât asupra afacerilor companiei sale dar şi asupra întregului sector pentru că producătorii români nu cunosc bine piaţa europeană.

"Înainte de 2003 (când s-a impus embargoul - n. red.) nu făceam exporturi pentru că nu eram membrii ai Uniunii. Noi producătorii nici nu ştim ce se întâmplă pe piaţa din UE. Este posibil să avem preţuri mai mari", spune el.

Acum carnea de porc produsă în România ajunge pe pieţele din vestul Europei sub forma preparatelor din carne tratate la peste 70 de grade celsius, însă în această categorie se încadrează doar o parte din preparatele pe care producătorii români le-ar putea trimite pe pieţele europene.