Companii

Urmează conferinţa ZF/BT România irigabilă Constanţa, marţi 25 aprilie. În sud-estul României, regiune din care face parte judeţul Constanţa, producţia din ferme a ajuns la 2 mld. euro după o creştere de circa 3,5% în cinci ani. Ce creştere pot aduce investiţiile în irigaţii în următorii cinci ani?

Urmează conferinţa ZF/BT România irigabilă...

Autor: Florentina Niţu

21.04.2023, 10:30 61

Evenimentul va avea loc marţi 25 aprilie 2023, începând cu ora 10:30, la Hotel Iaki, sălile Viena şi Madrid.

Producţia standard (prescurtată SO), adică valoarea medie a producţiei agricole la preţul de la ieşirea din fermă, a ajuns la 12,09 miliarde de euro în 2020 la nivelul României după o creştere de 3,3% în cinci ani, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor Eurostat. Astfel, România se clasea­ză pe locul şase la nivelul UE, unde lider este Franţa.

Cea mai bogată regiune din România este Sud-Mun­tenia, cu o producţie standard de 2,15 miliarde de euro. La mică distanţă, pe următoarea poziţie este sud-estul, regi­u­ne din care face parte judeţul Constanţa, unde producţia stan­dard din ferme a ajuns la 2,03 miliarde de euro în 2020 după o creştere de circa 3,5% în cinci ani.

Sud-estul ţării este singura regiune care a urcat în top din 2016 până în 2020 - valoarea standard este calculată pe o perioadă de cinci ani – şi a surclasat nord-estul ţării.

Aceasta a crescut odată cu creşterea preţului cerealelor, dar şi a investiţiilor făcute de fermieri pentru a-şi creşte pro­ducţia medie/hectar, în cazul fermelor vegetale, ori al numă­rului de animale, cât şi a randamentului, în general.

Producţia standard din sud-est reprezintă 17% din va­loa­rea producţiei agricole a României, Constanţa fiind şi unul dintre judeţele cu cele mai mari producţii de cereale din ţară. Însă, începând cu anul 2020 natura nu a mai fost darnică cu precipitaţiile, iar recoltele au scăzut semnificativ. Astfel, una dintre soluţiile găsite de fermieri pentru a-şi menţine ori creşte businessul agricol a fost investiţia în irigaţii.

Theodor Ichim, proprietarul companiei Unigrains Trading, cultivă peste 2.000 de hectare cu cereale în Constanţa, începe investiţia într-un proiect de irigaţii pentru a uda un sfert din suprafaţa pe care o lucrează, potrivit declaraţiei făcute de antreprenor în cadrul conferinţei regionale România irigabilă, care a avut loc la Brăilă, un proiect făcut de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania.

Ziarul Financiar împreună cu Banca Transilvania îşi propun să organizeze o serie de conferinţe România irigabilă în zonele agricole puternice, la nivel regional, la care să pună pe masa discuţiilor subiectele la zi din agrobusiness. Următoarea conferinţă va avea loc la Constanţa, marţi, 25 aprilie 2023, începând cu ora 10:30 la Hotel Iaki, sălile Viena şi Madrid.

Investiţiile în irigaţii pot trimite sud-estul ţării pe primul loc în topul fermelor din România după producţia standard? Ce creştere pot aduce aceste în următorii cinci ani, dacă în ultimii cinci s-a înregistrat un avans de circa 3,5%? Sunt două dintre întrebările la care ne propunem să răspundem în cadrul conferinţei România irigabilă de la Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO