Companii

URB: stagnarea euro ne-a adus pierderi

19.11.2004, 00:00 33

Producatorul de rulmenti URB Suceava a incheiat primele noua luni ale anului cu o pierdere de 0,4 milioane de euro, cu 0,2 milioane de euro mai mult decat pe primele sase luni. Cifra de afaceri la 9 luni a fost de 3,6 milioane de euro, in crestere cu 50%.
Pierderea se datoreaza nivelului scazut al veniturilor la export cauzat de stagnarea euro fata de leu cat si a cresterii pretului otelului folosit la fabricarea rulmentilor, de catre furnizorii de otel atat cei interni cat si cei externi, se arata in raportul intocmit de societate. Exporturile companiei reprezinta 94% din cifra de afaceri. Societatea nu a facut raportari financiare la 9 luni in 2003.
Scaderea in continuare a cursului valutar va afecta in perioada urmatoare veniturile societatii, intr-o masura mai suportabila insa, in conditiile devansarii programului investitional care va duce la cresterea volumului productiei, apreciaza reprezentantii societatii.
Piata rulmentilor este estimata la peste 32 de milioane de euro pe an, o treime din valoarea de acum 15 ani. Scaderea valorii pietei se datoreaza lipsei cererii interne de rulmenti, majoritatea producatorilor orientandu-se spre export. Aproximativ 70% din productia interna este exportata, in timp ce peste 30% din piata provine din importuri.
Cei mai importanti producatori de pe piata sunt Rulmenti Brasov, aflata inproprietatea statului, Rulmenti Alexandria, ce apartine japonezilor de la Koyo, Rulmenti Barlad, detinuta de Kombassan Turcia, si Rulmenti Ploiesti, al carei actionar majoritar este Timken, din Statele Unite.
Actiunile companiei URB Rulmenti Suceava sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret cu care s-au efectuat tranzactii fiind de 14.000 de lei/actiune. Compania are o capitalizare bursiera de 2,3 milioane de euro. Actionarul majoritar al societatii este de B.A.D. Rulmenti Brasov, care detine 61,5% din actiuni, in timp ce SIF Moldova are 29% din actiuni. Actionarul majoritar al B.A.D. Brasov este societatea Ciad din Bucuresti.
Pe langa multinationalele deja prezente pe piata, alte doua mari companii si-au manifestat interesul pentru piata romaneasca de profil. Compania SNR din Franta a construit la Sibiu o linie de productie unde sunt produsi, in special, rulmenti pentru uzina Dacia, iar gigantul german INA Schaeffler va realiza o investitie de tip greenfield la Brasov.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO