Companii

Unu din cinci angajati a plecat din industria mobilei: Romanii au cumparat mai multa mobila produsa in fabricile locale pe o piata care a scazut cu 5%, la 1,6 mld. euro.

Unu din cinci angajati a plecat din industria mobilei: Romanii au cumparat mai multa mobila produsa in fabricile locale pe o piata care a scazut cu 5%, la 1,6 mld. euro.

FOTO: Shutterstock

05.04.2010, 23:09 169

Productia locala de mobila, care a atins anul trecut 1,6 mld.euro, ar putea creste in acest an cu 5%, procent care ar compensadeclinul din 2009, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilorde Mobila din Romania (APMR).

"Productia de mobila s-a redus cu 5% in 2009. In industriamobilei semnalele crizei au fost resimtite mai intens in cursulprimului trimestru din 2009", a spus Aurica Sereny, presedinteleAPMR.

Toti indicatorii din industria mobilei au fost pe minus anultrecut, cel mai mare declin fiind inregistrat de importuri, cu oscadere de 40% pana la nivelul de 304 mil. euro. Conform APMR, lanivel european importurile au scazut cu 7,5%, sub nivelul dinRomania, un aspect pozitiv, si care arata ca o parte din scadereaexporturilor locale a fost compensata de piata interna.

Pe piata locala, mai bine decat in UE

"Consumul aparent (piata interna de mobila - n.red.) s-adiminuat si el comparativ cu cel inregistrat in anul anterior cu15%, dar in structura acestui indicator observam ca s-a redus maimult importul de mobilier, absortia pe piata interna din productiaautohtona practic a crescut cu 5,3%", a mai spus Aurica Sereny.

La nivel mondial, piata de mobila a scazut cu 20%, in timp ce inUE, exportul a fost cu 11% mai mic, iar importul cu 7,5%. APMR daexemplul unor state precum Germania, Italia, Austria, MareaGermanie si Ungaria a caror productie a scazut cu procente pestecele raportate in Romania.

"Scaderea exporturilor de mobila a afectat toate sectoareleindustriei mobilei din UE, exceptand producatorii de saltele.Sectorul de saltele a inregistrat o crestere de circa 77 demilioane de euro in 2009, reprezentand un plus de 2,6%", a mai spusSereny. Majoritatea jucatorilor locali din industria mobilei auraportat scaderi ale vanzarilor anul trecut, rezultatele slabefiind asteptate inca din 2008. Astfel, grupul Mobexpert, cel maimare jucator, a inregistrat in 2009 o scadere de 21% a afacerilorpana la 115 mil. euro, in timp ce IKEA si-a vazut vanzarile scazandcu 9%, la 83 mil. euro. Elvila, controlata de Viorel Catarama, aavut anul trecut afaceri cu 20% mai mici, potrivit ultimelorinformatii disponibile.

Anul 2009 considerat dificil pentru industria mobilei s-a vazutsi in numarul de angajati, multi jucatori mari fiind nevoiti safaca concedieri. Astfel, numai Mobexpert a renuntat la 800 deoameni, in timp ce la nivelul industriei s-au pierdut 14.400 delocuri de munca.

Daca anul trecut industria mobilei a fost caracterizata deevenimente putine, unul dintre acestea fiind vanzarea de catre IKEAa fabricii de la Siret, in 2010 chiar din primele trei luni piata afost extrem de dinamica.

In retail, gigantul suedez IKEA a intrat direct prinachizitionarea francizei magazinului din Baneasa, intr-o tranzactieestimata de ZF la peste 30 mil. euro. Deal-ul a marcat iesireaomului de afaceri Puiu Popoviciu din industria de profil siinceperea unei noi lupte pe piata din Capitala.

Daca IKEA a schimbat actionariatul, un alt retailer, kika, aschimbat conducerea. Retailerul austriac de mobila l-a numit peLars Lund pe pozitia de country manager pentru Romania, al treileasef pe care magazinul il are in numai un an si jumatate de ladeschiderea unitatii din zona Militari. kika a anuntat sicontinuare planurilor de extindere cu un magazin in Constanta siinca o unitate in Bucuresti. Deschiderea magazinelor IKEA si kikade pe piata locala a cumulat investitii de peste 50 mil. euro, celemai mari din ultimii ani din aceasta industrie. Magazinul kika s-adeschis in luna martie a anului 2008 in urma unei investitii de 31mil. euro, in timp ce IKEA a deschis unitatea din Romania in martie2007 cu investitii de 25 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO