Unu din cinci angajati a plecat din industria mobilei: Romanii au cumparat mai multa mobila produsa in fabricile locale pe o piata care a scazut cu 5%, la 1,6 mld. euro.

Autor: Ioana David 05.04.2010

Productia locala de mobila, care a atins anul trecut 1,6 mld. euro, ar putea creste in acest an cu 5%, procent care ar compensa declinul din 2009, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

"Productia de mobila s-a redus cu 5% in 2009. In industria mobilei semnalele crizei au fost resimtite mai intens in cursul primului trimestru din 2009", a spus Aurica Sereny, presedintele APMR.

Toti indicatorii din industria mobilei au fost pe minus anul trecut, cel mai mare declin fiind inregistrat de importuri, cu o scadere de 40% pana la nivelul de 304 mil. euro. Conform APMR, la nivel european importurile au scazut cu 7,5%, sub nivelul din Romania, un aspect pozitiv, si care arata ca o parte din scaderea exporturilor locale a fost compensata de piata interna.

Pe piata locala, mai bine decat in UE

"Consumul aparent (piata interna de mobila - n.red.) s-a diminuat si el comparativ cu cel inregistrat in anul anterior cu 15%, dar in structura acestui indicator observam ca s-a redus mai mult importul de mobilier, absortia pe piata interna din productia autohtona practic a crescut cu 5,3%", a mai spus Aurica Sereny.

La nivel mondial, piata de mobila a scazut cu 20%, in timp ce in UE, exportul a fost cu 11% mai mic, iar importul cu 7,5%. APMR da exemplul unor state precum Germania, Italia, Austria, Marea Germanie si Ungaria a caror productie a scazut cu procente peste cele raportate in Romania.

"Scaderea exporturilor de mobila a afectat toate sectoarele industriei mobilei din UE, exceptand producatorii de saltele. Sectorul de saltele a inregistrat o crestere de circa 77 de milioane de euro in 2009, reprezentand un plus de 2,6%", a mai spus Sereny. Majoritatea jucatorilor locali din industria mobilei au raportat scaderi ale vanzarilor anul trecut, rezultatele slabe fiind asteptate inca din 2008. Astfel, grupul Mobexpert, cel mai mare jucator, a inregistrat in 2009 o scadere de 21% a afacerilor pana la 115 mil. euro, in timp ce IKEA si-a vazut vanzarile scazand cu 9%, la 83 mil. euro. Elvila, controlata de Viorel Catarama, a avut anul trecut afaceri cu 20% mai mici, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Anul 2009 considerat dificil pentru industria mobilei s-a vazut si in numarul de angajati, multi jucatori mari fiind nevoiti sa faca concedieri. Astfel, numai Mobexpert a renuntat la 800 de oameni, in timp ce la nivelul industriei s-au pierdut 14.400 de locuri de munca.

Daca anul trecut industria mobilei a fost caracterizata de evenimente putine, unul dintre acestea fiind vanzarea de catre IKEA a fabricii de la Siret, in 2010 chiar din primele trei luni piata a fost extrem de dinamica.

In retail, gigantul suedez IKEA a intrat direct prin achizitionarea francizei magazinului din Baneasa, intr-o tranzactie estimata de ZF la peste 30 mil. euro. Deal-ul a marcat iesirea omului de afaceri Puiu Popoviciu din industria de profil si inceperea unei noi lupte pe piata din Capitala.

Daca IKEA a schimbat actionariatul, un alt retailer, kika, a schimbat conducerea. Retailerul austriac de mobila l-a numit pe Lars Lund pe pozitia de country manager pentru Romania, al treilea sef pe care magazinul il are in numai un an si jumatate de la deschiderea unitatii din zona Militari. kika a anuntat si continuare planurilor de extindere cu un magazin in Constanta si inca o unitate in Bucuresti. Deschiderea magazinelor IKEA si kika de pe piata locala a cumulat investitii de peste 50 mil. euro, cele mai mari din ultimii ani din aceasta industrie. Magazinul kika s-a deschis in luna martie a anului 2008 in urma unei investitii de 31 mil. euro, in timp ce IKEA a deschis unitatea din Romania in martie 2007 cu investitii de 25 mil. euro.