Companii

Unu din cinci lei cheltuiţi în restaurante în 2020 a mers către livrări. Factura: 500 mil. euro. În 2021 suma nu doar că nu va scădea, ba chiar va creşte, chiar dacă jucătorii se aşteaptă ca restricţiile să se relaxeze

Unu din cinci lei cheltuiţi în restaurante în 2020 a...

Autor: Cristina Roşca

28.01.2021, 07:00 155

Livrările au contribuit în medie cu peste 20% la încasările restaurantelor, cafenelelor şi cofetăriilor în 2020, astfel că românii au cheltuit circa 500 mil. euro în 2020 pentru a primi acasă mâncarea, cafeaua sau prăjiturile pe care anterior le consumau în oraş.

„Anul trecut, piaţa de restaurante a scăzut la jumătate sau chiar mai puţin faţă de nivelul de 3 mld. euro atins în 2019. La totalul vânzărilor delivery-ul a contribuit cu circa 400 mil. euro, adică peste 20% din total“, spune Dragoş Petrescu, fondatorul grupului de restaurante City Grill, cel mai puternic nume românesc de pe această piaţă. El vorbeşte însă doar de piaţa de restaurante, căreia i se adaugă însă şi cafenelele, cofetăriile şi alte businessuri HoReCa ce au început să facă livrări pentru a supravieţui.

Recent, restaurantele, cafenelele şi barurile au primit aprobarea să deschidă interiorul, dar cu o capacitate redusă. Chiar dacă jucătorii din domeniu se aşteaptă ca odată cu vremea caldă să se redeschidă şi terasele şi să se relaxeze măsurile impuse de autorităţi acestui domeniu, 2021 nu va aduce o scădere a încasărilor din livrări, ci chiar o creştere, spun jucătorii din domeniu.

„Ne-am obişnuit să ne vină mâncarea direct acasă, ne-am obişnuit cu acest confort. Chiar dacă plătim mai mult, foamea primează şi nu ţine cont de economii, mai ales la plata cu cardul“, spune Radu Tănase, unul dintre fondatorii lanţului de restaurante Calif. În plus, el crede că deşi s-au redeschis restaurantele, va dura câteva luni ca oamenii să aibă încredere să revină în număr mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO