Companii

Universitatea Tehnică din Cluj a investit 2 mil. euro într-un laborator

Autor: Laurentiu Cotu

15.03.2012, 16:37 244

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a finalizat o investiţie în valoare totală de aproximativ 9 mil. lei (2 mil. euro), din care peste 5,8 mil. lei (1,4 mil. euro) reprezintă valoarea cofinanţată de Uniunea Europeană, în realizarea unui laborator de testare a motoarelor cu ardere internă ce funcţionează cu biocombustibili.

Proiectul ''Laborator de testare, cercetare şi certificare a motoarelor cu ardere internă ce funcţionează cu biocombustibili - Testecocel", a fost finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice, Axa prioritară 2 "Creşterea competitivităţii economice prin cercetare, dezvoltare şi inovare, operaţiunea 2.2.1 "Dezvoltarea infrastructurii existente şi crearea de noi infrastructuri.

Investiţia a prevăzut achiziţionarea unui laborator de testare a motoarelor cu ardere internă ce funcţionează cu biocombustibili în vederea îmbunătăţirii capacităţii de cercetare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Acest proiect face parte dintr-un program al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca de a dezvolta tehnologii în domeniul biocombustibililor şi de a pregăti studenţi şi specialişti în acest domeniu de activitate.

Reprezentanţii UTCJ spun că în cadrul noului laborator se pot testa orice tipuri de biocombustibili şi combustibili clasici, se monitorizează caractersticile de performanţă ale motorului prin diagrame indicate, degajări de căldură, poluanţi, regim de pornire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO