Companii

Unităţile de cazare au încasat un profit de 2 miliarde de lei în 2022, având o marjă de 20%

Unităţile de cazare au încasat un profit de 2 miliarde...

Autor: Miruna Diaconu

14.08.2023, 00:07 496

Piaţa unităţilor de cazare a avut un profit record de 2 miliarde lei în 2022, ceea ce înseamnă o marjă de profit de 20%, un nivel foarte mare pentru o industrie în care costurile sunt destul de ridicate, puţine industrii reuşesc să ajungă la astfel de marje.

Cu o astfel de marjă totuşi angajaţii din hotelărie au printre cele mai mici salarii din economie. Ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică arată că cele mai mici salarii din luna iunie a acestui an au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante, de circa 2.525 lei. Spre comparaţie, salariul mediu net în luna iunie a fost de 4.600 lei. Cea mai profitabilă companie din piaţa hotelieră este societatea care administrează hotelul de cinci stele JW Marriott din Bucureşti, care a avut un profit net de 30,9 milioane lei şi o cifră de afaceri de 154 milioane lei în 2022.

Nu doar profitul net a atins un record anul trecut pentru hotelieri, ci şi cifra de afaceri, care a atins 9,4 mld. lei, cel mai bun rezultat al pieţei de până acum. Anul 2022, marcat de izbucnirea războiului de la graniţe, criza energiei şi o inflaţie care a atins un nivel istoric, nu a stat în calea obţinerii unor profituri record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO