Companii

Un fond de investiţii a cumpărat fabrica de dulciuri Kandia de la Kraft

07.07.2010, 13:33 136

Kraft Foods a vândut afacerea Kandia către Oryxa Capital, unfond internaţional de investiţii, pentru o sumă ce nu a fostdezvăluită. Kraft nu a furnizat nicio informaţie despre fondul deinvestiţii care a preluat afacerea din România. În urmă cu osăptămână Kraft a a anunţat finalizarea tranzacţiei de vânzare abusinessului de ciocolată Cadbury din Polonia, brandul Wedelintrând în portofoliul grupului Lotte, cu sediul central înTokyo.

Tranzacţia, a cărei valoare nu a fost comunicată, include companiaE. Wedel, mărcile acesteia şi o fabrică de ciocolată din Varşovia,circa 1.000 de angajaţi ai Cadbury Wedel urmând să fie transferaţicătre Lotte Group.

La începutul acestui an, Kraft s-a angajat să vândă operaţiunileCadbury de pe piaţa ciocolatei din Polonia şi din România, acesteafiind condiţiile impuse de Comisia Europeană pentru validareatranzacţiei de preluare a producătorului englez Cadbury.

Comisia Europeană evaluează piaţa ciocolatei din România la 240mil. euro, citând un studiu al companiei Nielsen. Kraft a angajatBNP Paribas pentru intermedierea vânzării Kandia. Producătorulromân, care deţine în portofoliu branduri precum Kandia, Rom, Laurasau Măgura, a realizat în 2008 o cifră de afaceri de 33 mil. euroşi o pierdere de 4,8 mil. euro, potrivit ultimelor raportări aleCadbury România la Ministerul de Finanţe. Cel mai important actival companiei este fabrica de ciocolată din Bucureşti, inaugurată în2007 în urma unor investiţii de circa 13 mil. euro.

Kraft Foods a fost asistată în această tranzacţie de avocaţiifirmei DLA Piper

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO