Companii

Un actionar al Pangram Resita investeste 12 milioane de euro intr-o statiune turistica

08.06.2005, 16:02 86

Omul de afaceri Ioan Popa, actionarul majoritar al Pangram Resita, unul dintre cei cinci jucatori de pe piata pastelor fainoase, si-a transformat pasiunea sa pentru schi in domeniul afacerilor prin demararea unui proiect turistic de 12 milioane de euro in zona Crivaia Semenic din Muntii Banatului.

a??Nu este vorba de o stagnare in afacerile cu paste fainoase, unde ne merge bine si unde facem noi investitii. Pe paste am o infrastructura, am directori si exista disponibilitate pentru alte lucruri. Ma plictisesc la fabrica si chiar nu mai vad de ce e necesar sa mai stau pe acolo. In plus sunt un schior impatimita??, spune Popa.

El a demarat, deja, impreuna cu autoritatile locale proiectul turistic care va cuprinde o telegondola (4-5 milioane de euro), infrastructura pentru o pårtie de schi (2-3 milioane de euro), restul fiind reprezentat de eforturile autoritatilor de a pune la punct infrastructura din zona. Definitivarea proiectului este asteptata dupa trei ani.

Popa a demarat recent constructia unui hotel in zona Resita, o investitie de 1,5 milioane de euro, care va fi pus o parte la dispozitia angajatilor dar care va fi introdus si in circuitul turistic.

Atrasi de diferentele de rentabilitate, tot mai multi oameni de afaceri din sectorul panificatiei investesc in alte sectoare. Ultimul exemplu este cel al actionarilor Boromir, care au anuntat o investitie intr-un lant de supermarketuri.

Pangram Resita a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 13 milioane de euro, dubla fata de cea din 2003, iar pentru acest an estimarile merg catre o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro dupa ce va definitiva in luna octombrie o investitie de 3,5 milioane de euro intr-o moara proprie.

Pangram detine o unitate de productie in Resita cu o capacitate zilnica de 50 de tone, unde a produs anul trecut circa 12.000 de tone de paste, si a inceput productia de paste din gråu dur.

Compania detine un sistem de distributie propriu format din 160 de masini si 19 depozite in toata tara. Din 1994 si påna anul trecut, Pangram a fost o firma mixta romåno-germana, actionarul german vånzåndu-si in urma cu doi ani participatia catre partea romåna.

Principalii concurenti ai Pangram sunt Baneasa Bucuresti si Pambac Bacau, toate trei detinånd circa 75% din piata pastelor fainoase estimata la 24-25 de milioane de euro.

Pe aceasta piata, si-a facut aparitia anul trecut si un jucator puternic din morarit si panificatie - Boromir Ind din RÃ¥mnicu VÃ¥lcea -, care a cumparat pentru circa 600.000 de euro un producator mai mic de paste fainoase - ProPasta din Iasi. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO