Companii

TVA a intrat in legalitate: exista normele de aplicare

31.05.2000, 00:00 33



Normele metodologice de aplicare a Ordonantei 17/200 privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) au fost publicate, in sfarsit, la sfarsitul saptamanii trecute, in Monitorul Oficial, la ceva mai mult de o luna de cand au trecut prin Guvern.

Intrarea in legalitate a respectivelor norme metodologice nu clarifica insa confuzia in care se gasesc majoritate platitorilor de TVA care, la mai bine de cinci luni de la vestita relaxare fiscala continua sa-si calculeze darile catre stat

dupa vechea legislatie.

"In momentul de fata, societatile comerciale isi calculeaza TVA-ul dupa vechile norme tinand totusi cont de cateva elemente cadru ale ordonantei 17 care stabilesc categoriile de servicii care intra in domeniul deductibilitatii", a declarat expertul contabil Nicolae Grigorescu.

El spune ca actuala stare de confuzie este perpetuata in primul rand de catre fisc prin faptul ca reprezentantii din teritoriu ai Ministerului Finantelor nu stiu inca sa explice actualele norme metodologice.

In mod normal, actualele norme metodologice ar trebui sa clarifice mai multe aspecte ale reducerii sau scutirii de TVA (cota zero).

Potrivit ordonantei 17, in Romania se aplica o cota de TVA de 19% care este aplicata livrarilor de bunuri mobile si transferului de proprietate pentru imobile efectuate in tara dar si una zero. Aceasta din urma se aplica pentru "exportul de bunuri, transportul si prestarile de servicii legate direct de exportul bunurilor, efectuate de contribuabili cu sediul in Romania, a caror contravaloare se incaseaza in valuta in conturi bancare deschise la banci autorizate de Banca Nationala".

Cu alte cuvinte exportul de servicii intra sub incidenta cotei zero numai in cazul incasarii contravalorii in valuta in contul bancilor din Romania.

"Problema ar fi ca au existat nenumarate cazuri in care societatile comerciale care realizeaza exporturi au avut de suferit de pe urma acestei cote", spune Grigorescu.

Astfel, in lipsa normelor metodologice, fiscul a interpretat aplicarea cotei zero in cazul exporturilor altfel decat societatea comerviala si a anctionat-o.

O alta anomalie sau interpretare legislativa incorecta o reprezinta scutirile de la plata TVA. Potrivit ordonantei 17, in categoria scutirilor de TVA intra aportul de bunuri la capitalul social al societatilor comerciale.

Tot in categoria "scutitilor" intra unitatile autorizate sa desfasoare activitati sanitare, inclusiv veterinare si de asistenta sociala, societatile de investitii financiare, fondurile deschise de investitii si societatile de valori mobiliare, societatile de asigurare-reasigurare, sau editarea si tiparirea de carti si manuale scolare.

"Ministerul Finantelor a incercat sa transmita un mesaj de protejare a meseriilor liberale prin scutirea acestora de la plata TVA. In final insa, exista atat de multe interpretari astfel incat societatile de consultanta sau cele care activeaza in domeniul tiparirii de carti au intrat in cercul vicios al fiscului", a mai spus expertul contabil Nicolae Grigorescu. El spune ca pana la urma, doar avocatii au reusit sa scape de la plata TVA in timp ce celelate profesii liberale se gasesc in continuare in ceata fiscului.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO