Companii

Turcii se gandesc sa inchida Azomures de frica scumpirii gazelor

25.02.2005, 00:00 19

Actionarul majoritar al producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures, compania turca Transworld Fertilizers, a convocat o Adunare Generala a Actionarilor in care sa dezbata posibilitatea incetarii activitatii si declansarea concedierii colective a personalului.


Cauza: scumpirea anuntata a gazelor naturale, principala materie prima pentru productia de ingrasaminte. Pretul acestora ar urma sa fie majorat cu 20% de la 1 aprilie. La preturile mai mari ale gazelor naturale se mai adauga scaderea preturilor ingrasamintelor pe piata internationala si aprecierea leului pe piata valutara, care au, de asemenea, un impact negativ asupra profitabilitatii companiei.


Cea mai mare parte a productiei combinatului merge la export, piata interna fiind de cinci ori mai mica decat intreaga capacitate de productie a Azomures.


Compania este controlata in proportie de 56% de societatea cu capital turcesc Transworld Fertilizers Holding, inregistrata in Luxemburg.


Reprezentantii Azomures spun ca o decizie privind o eventuala inchidere a productiei nu a fost inca luata, dar ca ii va fi foarte greu companiei sa reziste in actuala conjunctura a pietei.


"La solicitatea actionarului majoritar, vom discuta toate posibilitatile pe care le avem in actuala conjunctura de pe piata. Nu stiu ce decizie se va lua", a comentat pentru ZF Yetkin Erman, vicepresedintele companiei. "In conditiile in care pretul gazelor va creste cu 20-25%, ne va fi foarte greu sa rezistam pentru ca scopul nostru este sa facem profit la Azomures," a mai spus el.


Erman a spus ca scumpirea gazelor va adauga la costurile companiei 20 de milioane de dolari (15 milioane de euro). Azomures a platit anul trecut pentru gaze naturale 76,5 milioane de euro, fata de 57,5 milioane de euro in 2003 si 24,3 milioane de euro in 2002, in conditiile in care in ultimii trei ani pretul la care Azomures cumpara gaze naturale a urcat cu 270%.


Azomures trebuie sa se bazeze pe exporturi pentru a-si putea folosi capacitatea de productie aproape de capacitatea maxima. Combinatul poate produce 1,5 milioane de tone de ingrasaminte chimice pe an, in conditiile in care piata interna absoarbe anual doar 0,3 milioane de tone.


Compania a anuntat deja ca va majora incepand de luna viitoare cu 30-36% preturile la care livreaza ingrasaminte pe piata interna.


Ca majoritatea exportatorilor, si Azomures se plange de intarirea leului pe piata valutata. "Si evolutia cursului valutar ne creeaza dificultati, dar asta nu este principala noastra problema, cu pretul gazelor naturale," spune Erman.


Azomures a reusit sa incheie pe profit ultimii ani profitand de conjunctura pietei. In 2002, compania a castigat de pe urma subventiilor primite de micii agricultori pentru achizitia de ingrasaminte chimice, iar anul trecut a profitat de pe urma cresterii preturilor la ingrasaminte pe plan mondial ca urmare a cresterii cererii de pe piata chineza. Reprezentantii companiei spun insa ca in acest an preturile ingrasamintelor au inceput sa intre in declin.


Compania a raportat pentru anul trecut o scadere a profitului net cu circa 43% fata de anul anterior pana la valoarea de 7,2 milioane euro (circa 294 mld. lei). Azomures a inregistrat un usor recul al cifrei de afaceri de la 163 milioane euro (6.120 miliarde lei) la finele anului 2003 pana la 160 milioane euro (6.511 miliarde lei) in 2004. Pe de alta parte, veniturile totale ale companiei s-au majorat cu circa 8% pana la un nivel de 185 milioane euro.


Actiunile companiei sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultimele tranzactii s-au realizat la pretul de 5.300 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Azomures este de 75 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO