Companii

Turcii de la Arctic se gandesc sa pluseze cu productia de masini de spalat

13.10.2005, 19:22 81

Grupul turc Arcelik, numarul cinci european de pe piata de electrocasnice, proprietarul producatorului de frigidere Arctic Gaesti, ia in considerare posibilitatea deschiderii unei unitati de productie de masini de spalat in Romania.

"Intentionam sa completam gama de produse deja existente in Romania. Ne gandim sa dezvoltam productia de masini de spalat rufe pentru ca ulterior sa ne orientam si spre cea de spalat vase. Dupa demararea unui proiect in Rusia, vom decide care dintre cele doua piete este cea mai profitabila", a declarat Gunduz Ozdemir, general manager al Arcelik.

Activitatile din Romania ale concernului turc Koc, cel care detine grupului Arcelik, ar putea viza in Romania nu doar productia de electrocasnice, ci si piata energetica.

"Noi suntem o campanie internationala, iar in Romania, care este tara vecina, daca vor aparea oportunitati vor fi valorificate de grup. Recent, Koc a achizitionat cea mai mare rafinarie a Turciei, ocupand in prezent o pozitie importanta in domeniul energiei", a adaugat Ozdemir.

Pe termen scurt, Arcelik se va axa insa pe extinderea productiei de frigidere din Romania. Arctic a investit deja 5 milioane de euro intr-o noua linie de productie care va fi inaugurata peste aproximativ o luna.

"Noua linie de productie va realiza circa 300.000 de lazi frigorifice pe an", a mai declarat Ozdemir. Capacitatea totala a fabricii din Gaesti va ajunge astfel la un milion de unitati pe an.

Continuarea investitiilor pe piata romaneasca de electrocasnice este explicata de Ozdemir prin apropierea Romaniei de piata europeana.

"Pentru noi investitia din Romania este una strategica deoarece in acest fel suntem mai apropiati de piata europeana. Performantele obtinute aici ne-au convins ca am facut alegerea potrivita", a conchis directorul.

Producatorul Arctic este detinut incepand din 2002 de grupul turcesc Arcelik, parte a unuia dintre cele mai mari conglomerate industriale din Turcia, Koc. Incepand din acest an compania Arctic are un nou director general.

"Ne propunem sa devenim cel mai important si competitiv producator de frigidere din Europa Centrala si de Est si sa ne intarim pozitia de lider pe piata de electrocasnice din Romania", a spus Ugur Kayali, general manager Arctic.

Incepand din 2004, producatorul a adoptat Total Productive Maintenance (TPM), un sistem modern de management al productiei implementat cu ajutorul specialistilor japonezi. In acelasi timp, Arctic implementeaza si programul de management Six Sigma. La sfarsitul implementarii celor doua programe compania Arctic va produce 1,5 milioane de unitati anual fata de 750.000, cat produce in prezent.

In prezent, Arctic exporta circa 65% din productie in 27 de tari ale lumii printre care se afla si Marea Britanie, Franta, Spania, Germania, Rusia, Austria.

In 2005, compania estimeaza ca nivelul vanzarilor la export va fi de 420.000 de unitati, reprezentand o crestere de peste 200.000 de unitati fata de anul precedent.

Compania preconizeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro, in conditiile in care vanzarile aferente primei jumatati a anului au fost de aproximativ 40 de milioane de euro.

In Romania, Arctic detine o cota de 30% din piata de electrocasnice, din care 50% pe segmentul frigidere, 18% pe segmentul masini de spalat si 20% pe segmentul aragazuri. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO