Companii

Trocul, cel mai vechi aranjament de comerţ, revine: compania de stat Casa de Comerţ Unirea va controla 15% din exportul de cereale al României. Marfa va ajunge în Egipt în schimbul îngrăşămintelor chimice.

Trocul, cel mai vechi aranjament de comerţ, revine:...

Autor: Florentina Niţu

09.08.2023, 00:07 9011

România, prin Ministerul Agriculturii a purtat discuţii cu Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), instituţie de stat din Egipt care se ocupă de achiziţia de cereale prin licitaţie. Scopul discuţiilor a fost realizarea unui parteneriat direct între România şi statul nord-african, adică un barter prin care cele două ţări fac schimb de cereale şi îngrăşăminte chimice.

Egiptul are o populaţie de peste 100 de milioane de locuitori şi este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, iar Rusia şi Ucraina erau principalii săi furnizori de grâu. Însă, în contextul războiului dintre cele două state există incertitudini cu privire la livrări, astfel că s-au orientat către România, un alt stat important, producător de grâu din bazinul Mării Negre.

Egiptul face achiziţiile organizat, printr-o instituţie dedicată, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), dar începând de anul trecut s-a redus numărul licitaţiilor şi s-a optat şi pentru negocieri directe. În perioada următoare Ministerul Agriculturii prin Casa de Comerţ Unirea va negocia direct cu statul egiptean vânzarea cerealelor, respectiv achiziţia de îngrăşăminte chimice.

Practic, cele două state revin la troc, un astfel de parteneriat cu materii prime, respectiv inputuri agricole, având loc pentru prima data în perioada capitalismului în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO