Companii

Tranzactia anului in retail: fostul proprietar al supermarketurilor Artima preia reteaua Profi

18.11.2009, 23:15 180

Vanzarea retelei de 60 de magazine cu discount Profi estetranzactia anului in retail, pe o piata dominata de retelelegermane si franceze care fac jocurile si la nivel european.Enterprise Investors intra in competitie directa cu doi jucatorimari, Penny Market si Plus, iar de anul viitor se va confrunta sicu intrarea retailerului LIDL in Romania.

In acest an discounterii au fost vedetele retailului alimentar,fiind singurii jucatori care in primul semestru au raportatcresteri de vanzari in termeni comparabili (in magazinele mai vechide un an).

Ultimele date raportate de reteaua Profi indica un avans de 46%al vanzarilor in trimestrul intai fata de aceeasi perioada din 2008si o crestere in termeni comparabili de 30%. Revenirea EnterpriseInvestors in retail este o surpriza pentru piata locala, inconditiile in care la negocierile de preluare a retelei Profi aparticipat si grupul belgian Delhaize, potrivit unor surse dinpiata.

Delhaize, operatorul Mega Image, a realizat deja in ultimii doiani doua tranzactii, cea mai importanta dintre acestea fiindpreluarea retelei de magazine La Fourmi din Capitala de la fondulelen de investitii Global Finance pentru 12 mil. euro.

Intrat pe piata locala in 2005, cand a achizitionat oparticipatie minoritara la Orange in valoare de 20 de milioane deeuro, Enterprise Investors a investit peste 100 de milioane de europana in prezent. Cu un multiplicator de aproape 4 marcat la iesireadin Orange, prima investitie in Romania a fost si cea maiprofitabila pentru polonezi.

Achizitia Artima s-a incheiat in 100 de zile, cea mai scurtaperioada in care fondul polonez a incheiat o tranzactie pe piatalocala. Exitul din retailer le-a adus polonezilor un multiplicatorde 3. Jucatorii din piata si consultantii spun ca deal-ul cu Artimaa fost realizat la multiplii care acum, in conditiile declinuluiconsumului, este imposibil de utilizat in evaluarile retelelor demagazine. Prin fondurile administrate, Enterprise Investors detineo participatie de 22,5% la Siveco, cea mai mare companie locala desoftware, si la producatorul de materiale de constructii MaconDeva.

Doua exituri profitabile

Pe piata locala, Enterprise Investors a marcat doua exituri panain prezent. Cea mai profitabila investitie a fost participatiadetinuta la Orange, unde fondul si-a multiplicat banii de aproapepatru ori. Si multiplicatorul obtinut din vanzarea lantului desupermarketuri Artima a depasit media tintita de fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO