Tranzactia anului in retail: fostul proprietar al supermarketurilor Artima preia reteaua Profi

Autori: Mihaela Popescu , Roxana Daniela Pricop 18.11.2009

Vanzarea retelei de 60 de magazine cu discount Profi este tranzactia anului in retail, pe o piata dominata de retelele germane si franceze care fac jocurile si la nivel european. Enterprise Investors intra in competitie directa cu doi jucatori mari, Penny Market si Plus, iar de anul viitor se va confrunta si cu intrarea retailerului LIDL in Romania.

In acest an discounterii au fost vedetele retailului alimentar, fiind singurii jucatori care in primul semestru au raportat cresteri de vanzari in termeni comparabili (in magazinele mai vechi de un an).

Ultimele date raportate de reteaua Profi indica un avans de 46% al vanzarilor in trimestrul intai fata de aceeasi perioada din 2008 si o crestere in termeni comparabili de 30%. Revenirea Enterprise Investors in retail este o surpriza pentru piata locala, in conditiile in care la negocierile de preluare a retelei Profi a participat si grupul belgian Delhaize, potrivit unor surse din piata.

Delhaize, operatorul Mega Image, a realizat deja in ultimii doi ani doua tranzactii, cea mai importanta dintre acestea fiind preluarea retelei de magazine La Fourmi din Capitala de la fondul elen de investitii Global Finance pentru 12 mil. euro.

Intrat pe piata locala in 2005, cand a achizitionat o participatie minoritara la Orange in valoare de 20 de milioane de euro, Enterprise Investors a investit peste 100 de milioane de euro pana in prezent. Cu un multiplicator de aproape 4 marcat la iesirea din Orange, prima investitie in Romania a fost si cea mai profitabila pentru polonezi.

Achizitia Artima s-a incheiat in 100 de zile, cea mai scurta perioada in care fondul polonez a incheiat o tranzactie pe piata locala. Exitul din retailer le-a adus polonezilor un multiplicator de 3. Jucatorii din piata si consultantii spun ca deal-ul cu Artima a fost realizat la multiplii care acum, in conditiile declinului consumului, este imposibil de utilizat in evaluarile retelelor de magazine. Prin fondurile administrate, Enterprise Investors detine o participatie de 22,5% la Siveco, cea mai mare companie locala de software, si la producatorul de materiale de constructii Macon Deva.

Doua exituri profitabile

Pe piata locala, Enterprise Investors a marcat doua exituri pana in prezent. Cea mai profitabila investitie a fost participatia detinuta la Orange, unde fondul si-a multiplicat banii de aproape patru ori. Si multiplicatorul obtinut din vanzarea lantului de supermarketuri Artima a depasit media tintita de fond.