Companii

Transelectrica asteapta iesirea pe Bursa, avand in spate un profit de 29 mil. euro

30.05.2006, 00:00 21

Compania nationala de transport al electricitatii Transelectrica a incheiat anul trecut cu o crestere de 36% a profitului net in euro, insa nu a reusit sa depaseasca profitul inregistrat in 2003.

Compania urmeaza sa fie listata la Bursa de Valori in vara acestui an dupa derularea unei oferte publice de vanzare de actiuni. Profitul net inregistrat anul trecut s-a ridicat la 104,7 milioane de lei (29,2 milioane de euro), conform datelor publicate in Monitorul Oficial. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a Transelectrica s-a ridicat la 1,7 miliarde de lei (476 de milioane de euro), conform aceleiasi surse.

Astfel, compania a reusit sa realizeze in ultimele trei luni ale anului trecut o cifra de afaceri de peste 250 de milioane de euro, dupa ce cifra de afaceri anuntata pe primele noua luni se ridica la 219 milioane de euro.

Transelectrica a trecut anul trecut printr-un proces de audit in vederea listarii in urma caruia au fost corectate, conform prospectului preliminar de oferta, "erori fundamentale" din situatiile contabile.

Conform prospectului preliminar de emisiune pentru listarea companiei pe Bursa, in 2004 Transelectrica a inregistrat un profit net de 21,3 milioane de euro. Compania a mers pe pierdere in a doua jumatate a anului trecut. La finalul primului semestru Transelectrica inregistra un profit net de 115,2 milioane de lei (31,4 milioane de euro).

Statul, singurul actionar al companiei Transelectrica a aprobat, in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare convocate la 28 aprilie, vanzarea prin oferta publica initiala primara a unui numar de 7,33 milioane de actiuni noi ale companiei in vederea listarii la Bursa.

Conform ultimelor informatii disponibile, oferta ar urma sa fie lansata la un pret echivalent cu 4,75 euro pe actiune, ceea ce ar insemna o valoare totala a ofertei de aproximativ 35 de milioane de euro. Pretul de vanzare al actiunilor emise va fi exprimat in lei la cursul de referinta al BNR valabil la data aprobarii prospectului final de oferta de catre CNVM.

La acest pret, actiunile ar avea indicatorul PER (raportul dintre profit si valoarea companiei) egal cu 12. Indicatorul arata cat de scumpe sunt actiunile unei companii in raport cu profiturile pe care le obtine compania.

Conform unei analize a Raiffeisen Centrobank din luna martie, principalele companii energetice listate pe pietele europene de capital se tranzactionau la indicatori PER cuprinsi intre 13 si 17.

Cea mai mare companie listata la Bursa, Petrom se tranzactioneaza la un PER de 14,6 calculat cu profitul pe ultimele patru trimestre.

Oferta publica de vanzare de actiuni urmeaza sa fie intermediata de un sindicat format din Alpha Finance, Raiffeisen Capital & Investment si BRD Securities si ar urma sa se deruleze in prima parte a lunii iunie.

Transportatorul de electricitate este angajat intr-un program de investitii in valoare de 375 de milioane de euro in perioada 2005 - 2007 pentru modernizarea infrastructurii de transport al energiei.

Principalele directii in care vor fi distribuite aceste fonduri vizeaza construirea si dezvoltarea infrastructurii pietei de energie electrica, retehnologizarea si modernizarea retelei de inalta tensiune prin realizarea unor statii de transformare conform normelor Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), organizatie la care compania a aderat in 2003, dar si dezvoltarea retelei de inalta tensiune prin intermediul liniilor de interconexiune.

Compania vizeaza crearea si dezvoltarea pietei de echilibrare si a noii platforme de tranzactionare NB pentru includerea infrastructurii pe piata de energie (bursa de energie). Proiectul se deruleaza prin intermediul unei finantari din partea Bancii Mondiale si are ca termen de finalizare 2006.

Pana in 2008, vor fi construite 11 statii electrice de transformare (cele din Constanta, Oradea si Slatina sunt deja finalizate) in conformitate cu normele UCTE, iar alte 11 statii din cadrul sistemului de comanda-control-protectii vor fi modernizate.

In prezent unicul actionar al companiei este Ministerul Economiei si Comertului, a carui detinere ar urma sa scada in urma ofertei pana la 90% din capital.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO