Companii

Transavia incearca sa preia din cota de piata detinuta de importatori

13.07.2006, 13:07 92

Omul de afaceri Ioan Popa, actionar majoritar si director general al producatorului de carne de pasare Transavia Alba-Iulia, spune ca una dintre sursele de crestere a afacerii o reprezinta acapararea segmentelor de piata acoperite in prezent de importuri.
Anul trecut importurile au acoperit 42% din piata, potrivit datelor Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
"Piata romaneasca este destul de exigenta din punctul de vedere al consumatorului. Totul este sa ai loc pentru a dezvolta productia interna. Intentionam sa acaparam din cotele detinute in prezent de importuri, prin lansarea de produse cu valoare adaugata. Vom face si prelucrare si, in curand, vom lansa o gama de semipreparate si preparate finite", a declarat Ioan Popa. El a adaugat ca, in ultimii ani, consumul de carne de pasare s-a dublat in Romania si in regiune.
In prezent, aproximativ 80% din capacitatea de productie a Transavia este vanduta prin marile lanturi de re-tail. "Trendul pietei de consum a inregistrat modificari, orientandu-se spre produse sanatoase, proaspete. Daca acum 2 ani vindeam aproape in totalitate produse congelate, acum ne axam in proportie de aproape 85% pe cele refrigerate", a explicat Ioan Popa.
Directorul general al Transavia a mai adaugat ca, pentru moment, exportul nu reprezinta o prioritate pentru companie. "Vrem sa ne consolidam pozitia pe piata interna", a declarat Ioan Popa.
Anul trecut, Transavia a raportat o cifra de afaceri de 40 mil. euro si un profit de 5,5 mil. euro. Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 20-25% fata de anul trecut, in timp ce asteptarile la nivelul profitului se situeaza in jurul valorii de 8,2 mil. euro.
"Daca preturile urmeaza trendul de anul trecut, vom ajunge anul acesta la un profit de 10 milioane de dolari", a declarat Ioan Popa.
Transavia a inceput constructia unei fabrici de produse preparate si semipreparate din carne de pui, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la 10 milioane de euro. El a mai spus ca afacerile firmei nu au fost afectate semnificativ de gripa aviara. "Am vandut chiar mai bine decat anul trecut, pentru ca am crescut capacitatile de productie. Studiile arata ca populatia nu a fost sensibilizata de gripa aviara", a adaugat directorul general al Transavia.
Principalii competitori ai Transavia sunt Agricola International Bacau, Aaylex Bucuresti, Agrisol International, Avicola Calarasi si o serie de jucatori mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO