Companii

Topul celor mai mari producatori din industria lactatelor

Topul celor mai mari producatori din industria lactatelor

Click pentru imaginea intreaga

04.06.2007, 22:25 783

Competitia pe piata produselor lactate se ascute din acest an, odata cu intrarea unor noi competitori, Tnuva sau Lactolymp prin productie, dar si Meggle cu o intensificare a importurilor.
Tnuva construieste o fabrica de 55 mil. euro in apropiere de Bucuresti si va incepe productia in perioada urmatoare. Un alt competitor puternic, chiar daca nu a decis deocamdata sa investeasca in productie, este grupul german Meggle, care intentioneaza ca, prin importuri, sa ocupe o pozitie importanta, in special pe piata de unt.
O alta mutare interesanta au facut-o si actionarii producatorului Tyrom (clasat pe locul noua in topul celor mai importanti producatori), care au decis impreuna cu un alt partener grec, Olympos, sa infiinteze compania Lactolymp, care va administra o investitie de 30 mil. euro intr-o fabrica de produse lactate construita de la zero, in apropiere de Brasov.
Lactatele au fost anul trecut printre cele mai dinamice categorii din piata bunurilor de larg consum, pe categorii precum lapte si deserturi pe baza de lapte vanzarile cunoscand un avans de 60% fata de anul precedent, potrivit datelor companiei de cercetare a pietei MEMRB Retail Tracking Services.
Astfel, lactatele au ajuns anul trecut la o pondere de 16% in valoarea vanzarilor de alimente in retail, fata de 14,4% in 2005, fiind singura categorie care si-a crescut importanta in cadrul acestui segment.
Potrivit agentiei de cercetare AC Nielsen, iaurturile au fost anul trecut una dintre cele mai dinamice piete, vanzarile apropiindu-se de 100 de milioane de euro, situatie care a plasat iaurturile in topul primelor zece produse de larg consum achizitionate de consumatorii romani, intr-un top dominat de sucuri, bere si tigari.
Consumul de iaurturi a crescut in Romania la 6 kilograme pe cap de locuitor, cu un kilogram mai mult fata de anul trecut.
Cu toate acestea, consumul continua sa fie extrem de redus in comparatie cu celelalte state europene. In Bulgaria se consuma in medie 14 kg pe cap de locutior, in Ungaria 17 kg, in Cehia 16 kilograme, iar in Franta 33 kg.
La varful pietei, liderii au inregistrat cresteri de 15-20% anul trecut, in timp ce, cea mai spectaculoasa evolutie a cunoscut-o producatorul Albalact din Alba-Iulia, al carui business aproape s-a dublat, pana la 29 de milioane de euro.
Astfel, Albalact s-a detasat de plutonul al doilea al producatorilor de lactate, intrand in clasa "celor mari", situatie favorizata de lansarea brandului Zuzu, care a plasat Albalact pe locul doi in topul producatorilor de lapte (n.r. - dupa volumul vandut) in 2006, potrivit datelor companiei de cercetare AC Nielsen. Rezultatele i-au incurajat pe actionarii Albalact sa atace din acest an o noua categorie de piata, cea a branzeturilor.
"In acest moment, pe piata lactatelor exista un segment foarte mare si foarte dinamic - lactatele proaspete - care cred ca va evolua foarte bine in urmatorii ani si catre care se indreapta si Albalact.
Piata lactatelor proaspete se va dubla in urmatorii trei, patru ani, pentru ca va disparea piata neagra, datorita restrictiilor de vanzare impuse pe aceasta piata, in urma introducerii normelor UE", spune Raul Ciurtin, presedintele Albalact.
In opinia presedintelui Albalact, cea mai mare crestere a vanzarilor din industria laptelui va fi inregistrata pe segmentul produselor proaspete - lapte, iaurt, kefir, sana.
In timp ce Friesland, liderul pietei, a raportat anul trecut o crestere de 15% a cifrei de afaceri, pana la 107 mil. euro - dubla fata de estimari, Danone, companie care detine peste 50% din piata iaurturilor, a raportat o crestere de 20% a cifrei de afaceri, sub estimarile initiale ale companiei care vizau o mentinere a ritmului de crestere de 45% inregistrat in anul precedent.
Piata produselor lactate a trecut in 2006 de 800 mil. euro, pentru acest an estimandu-se trecerea pragului de un miliard de euro.

Mai multe detalii cititi in Anuarul Cei mai mari jucatori din economie care va aparea pe 5 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO