Companii

Topul celor mai dinamice companii din Capitala

Topul celor mai dinamice companii din Capitala
09.12.2008, 18:55 115

Compania Radacini Motors, importatorul marcilor Cadillac, Corvette si Hummer, Tehnologica Radion, activa pe piata constructiilor si Delta Antrepriza de Constructii si Montaj, care detine printre contracte refacerea pasajului Muncii si a pasajului Obor, au fost companiile desemnate drept cele mai dinamice din Bucuresti, in cadrul evenimentului "Topul celor mai dinamice companii din Bucuresti 2008", in care au fost decernate premii pentru cele mai dinamice companii din regiune, organizat ieri de Ziarul Financiar in parteneriat cu compania de investitii private Enterprise Investors.

Industria auto si sectorul constructiilor de drumuri si autostrazi sunt cele mai dinamice sectoare de activitate din Bucuresti, potrivit topului realizat de Ziarul Financiar.
Pentru includerea in clasament, principalele criterii de selectie folosite de ZF au avut in vedere ca numarul de angajati sa fie peste 30, cifra de afaceri a societatilor sa depaseasca 40 de milioane de lei anul trecut si compania sa inregistreze profit. Au fost excluse din clasament companiile care activeaza in sectoarele serviciilor financiare, al investitiilor financiare si al jocurilor de noroc. Evenimentul de ieri din Bucuresti a incheiat o serie de patru evenimente prin care au fost premiate companiile cele mai dinamice din tara, celelalte fiind desfasurate in aceasta toamna in Cluj, Craiova si Galati.
Ocupantul locului intai pe zona Muntenia si Bucuresti, compania Radacini Motors, infiintata in 2005 prin parteneriatul cu General Motors pentru reprezentarea marcilor Opel si Chevrolet, a obtinut o crestere medie a cifrei de afaceri de circa 238%. Compania care importa de anul trecut marcile Cadillac, Corvette si Hummmer, al carui pachet de actiuni este detinut in proportie de 90% de cetateanul roman de origine libaneza Madadi Ali, a incheiat anul trecut cu afaceri de aproape 194 de milioane de lei si un profit net de circa 12,1 milioane de lei. "Pana in prezent am vandut 8.000 de masini Opel, 4.500 de masini Chevrolet si peste 70 de masini de lux", dupa cum apreciaza Nicolae Sorescu, directorul general al companiei.
El a mai spus ca anul acesta Radacini Motors va inregistra o stagnare sau o scadere cu circa 5% a afacerilor din cauza faptului ca in ultimele luni a scazut cererea pentru masini. "Desi am redus in ultimele doua luni pretul cu 25% la Hummer si cu 19% la Chevrolet, nu am resuscitat cererea.
Ne-am gandit sa facem noi o oferta de finantare pentru achizitionarea masinilor", a declarat el.
Radacini Motors, in care lucreaza 99 de angajati, opereaza prin patru unitati in Bucuresti (doua), Braila si Brasov in momentul de fata. "Pentru inceputul anului viitor planuim finalizarea constructiei unui show-room multi-brand in Constanta, unde pe langa Opel si Chevrolet va fi reprezentat si brand-ul Saab", a spus el.
Cel de-al doilea loc in clasament este detinut de societatea Tehnologica Radion, infiintata in 1993, care are ca obiect de activitate constructia de drumuri si autostrazi. Compania, care este cel mai profitabil jucator de pe piata romaneasca potrivit estimarilor ZF, a avut o crestere medie a cifrei de afaceri de 160,4%.
Actionarul majoritar al companiei, in care lucreaza 1.551 de angajati, este Theodor Berna. Tehnologica Radion a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 496 de milioane de lei si un profit net de 114 milioane de lei.
Locul al treilea in clasamentul celor mai dinamice companii a revenit societatii Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93, activa in sectorul constructiilor, cu o crestere medie a cifrei de afaceri de 145,7%. Compania, detinuta de omul de afaceri Florea Diaconu, este printre primii cinci jucatori de pe piata constructiilor din Romania, cu o crestere a profitului net de sase ori in perioada 2006-2007.
Printre contractele pe care le-a castigat se numara refacerea pasajului Muncii (34 mil. lei), refacerea pasajului Obor (35 mil. lei), realizarea strapungerii Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (74 mil. lei), reabilitarea drumurilor urbane - pachetul 5 (36 mil. lei). Beneficiarii proiectelor au fost CNADNR, PMB, Administratia Strazilor Bucuresti, Consiliul Judetean Ilfov, primariile de sector si altii.
Compania a intregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 520,1 milioane de lei si un profit net de 87,3 milioane de lei.
Problema care se ridica in conditiile inregistrarii unor rate de crestere mari la companiile locale este daca aceste cresteri vor fi sustenabile, mai ales din perspectiva finantarii care sa sprijine dezvoltarea. Accesul companiilor la sursele de finantare prin credite bancare este din ce in ce mai dificil din cauza prudentei marite a bancilor. In aceste conditii, companiile locale cauta alternative de finantare.
Cateva din solutiile propuse de participantii in cadrul evenimentului ZF pentru finantarea cresterii anul viitor au fost realizarea unui parteneriat cu un fond de investitii de tip private-equity si orientarea spre obligatiunile corporative.
"Fondurile de private-equity ofera resursele necesare pentru dezvoltare si crestere. Printre avantajele pe care le aduc aceste fonduri se numara experienta pe care o detin, implicarea doar in managementul strategic, o structura tranzactionala flexibila, precum exit-uri partiale", a declarat Cristian Nacu, partener la compania poloneza de investitii private Enterprise Investors. El a mai spus ca numarul de tranzactii pe piata se va reduce din cauza incertitudinii privind evaluarea corecta a unei companii, dar si datorita prudentei. "In tranzactii multiplii se vor reduce considerabil in special in prima jumatate a anului 2009", a declarat el.
In plus, numarul de achizitii de tip leverage buyouts (LBO), achizitii cu fonduri de la banci, vor scadea pana la zero tocmai din cauza lipsei de finantare din partea bancilor. "Fondurile de investitii de tip private-equity devin singura sursa de finantare pentru cresterea capitalului, din momentul in care bancile au restrictionat activitatea de creditare, iar piata de capital aproape ca a disparut. Insa acum, in contextul crizei financiare, suntem si noi cu mult mai prudenti si selectivi in alegerea proiectelor in care vom investi", a afirmat el.
Irina Anghel, managing partner in cadrul Irina Anghel Law Offices, a spus ca fondurile de tip private-equity sunt o alternativa reala de finantare si companiile ar trebui sa ia in considerare un astfel de parteneriat in perioada de criza. "S-a intensificat interesul companiilor pentru fondurile de tip private-equity, insa suntem inca in momentul in care explicam ce inseamna private-equity si ce avantaje ofera acesta", a declarat ea.
Florin Andronescu, fondatorul Flanco, Credisson si Sanador, a spus ca a intrat intr-un "mariaj" cu doua fonduri de investitii pentru dezvoltarea afacerii. "Am apelat la un parteneriat cu fonduri de investitii si am reusit astfel sa desfiintam reticenta bancilor. Fondurile de investitii stiu ce inseamna guvernanta corporatista si te ajuta sa iti faci atat un buget, dar si un plan", a spus el. Pentru perioada de criza, el spune ca s-a pregatit cu un scenariu ultra pesimist, "Trebuie sa ne gandim ca bancile au si ele probleme si este bine sa fim circumspecti si sa ne pregatim pentru ce este mai greu", a spus el.
Prezenta fondului de investitii de private equity cu care este in parteneriat a reprezentat un sprijin real pentru achizitia de alte companii pe plan international. Intentionam sa ajungem un integrator software regional pentru compania de software Siveco, dupa cum a declarat Bogdan Ciungradi, chief financial officer al companiei Siveco. Producatorul de software Siveco este detinut de Siveco Netherlands (42,2% din actiuni), fondurile de investitii Enterprise Investors (prin Polish Enterprise Fund V - 22,5%) si Intel Capital (10%).
Stere Farmache, presedinte director general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a spus ca pe perioada crizei financiare economice o piata a instrumentelor cu venit fix poate functiona cu succes, companiile ar putea vinde obligatiuni prin care sa atraga bani. "Eventual piata obligatiunilor ar putea fi completata de piata actiunilor cand va fi cazul. Asa cum Bursa a anticipat prin indicatorii bursieri situatia de pe piata, desi a evitat sa se pronunte, asa va anticipa Bursa urmatoarele situatii", a declarat el.
Farmache a sustinut ca firmele se gasesc intr-o acuta cerere de finantare, deoarece bancherii si bancile au devenit prudente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO