Companii

„Toate structurile de stat îneacă sectorul privat“, spune un antreprenor străin din industria vinului

„Toate structurile de stat îneacă sectorul privat“, spune un antreprenor străin din industria vinului

Autor: Ioana David

30.09.2010, 23:10 295

Compania Cramele Recaş este unul dintre cei mai mari jucătorilocali din industria vinului, care deţine 700 de hectare de viţă devie şi rulează anual afaceri de 13 mil. euro. Cramele Recaş este oafacere de familie în care pe lângă britanicul Philip Cox (care are15% din acţiuni) şi soţia sa, Elvira Cox (14,99%), mai investesc şialţi 10 antreprenori români. Procente importante de acţiuni mai auGeorgiu Ioan (30%) şi Iova Gheorghe Mihai (30%), conform datelor dela Registrul Comerţului.

Cine este Philip Cox

"Am lucrat şapte ani ca director general pentru o companie maredin industria vinului din Germania, Carl Reh, pentru care am fondatsucursala din România, Crama Oprişor. După această perioadă, încare am cunoscut bine industria vinului din România, am vrut săpornesc o afacere pe cont propriu, aşa că am investit la CrameleRecaş", a spus Philip Cox, 42 de ani, pentru Ziarul Financiar.

În această industrie investesc în principal oameni de afaceriromâni precum familia Dobronăuţeanu (Murfatlar), Claudiu Necşulescu(Jidvei), familia Jitea şi Constantin Buşcă (Vinexport Focşani),Sebastian Ghiţă (care deţine 300 de hectare de viţă-de-vie) sauDaniel Guzu. Există însă şi câţiva antreprenori străini, cum suntSergio Faleschini (Vinarte) sau Jean Valvis (DomeniileSâmbureşti).

Philip Cox este de părere că România nu a ieşit din recesiune"în adevăratul sens al cuvântului", dar cu toate acestea evoluţiaRecaş din ultima perioadă a fost bună.

"Chiar am fost surprins că rezultatele din ultimii ani au fostatât de bune cu o creştere pe piaţa românească şi o evoluţie şi maibună la exporturi. În acelaşi timp măsurile care s-au luat pentrureducerea riscului financiar şi de modernizare tehnologică pe oparte din producţie au început să aibă un efect pozitiv", a maispus Philip Cox.

Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 13mil. euro, nivel similar cu cel realizat în 2009. Producătorultimişorean de vin a realizat anul trecut vânzări totale în uşoarăcreştere faţă de anul precedent.

"Momentan instabilitatea financiară ne încurcă destul de tare.Fondurile europene sunt foarte dificil de accesat şi sunt împărţitefără o gândire strategică, astfel că România a accesat mult maipuţine fonduri europene pentru industria vinului comparativ cuţările cu care concurăm: Bulgaria, Ungaria, Spania. Legislaţiafinanciară şi cea din cea din industria vinului, care ar trebui săprotejeze consumatorul este aplicată neuniform", a mai spus PhilipCox.

Întrebat de ZF care consideră că este cea mai mare problemă aRomâniei, el s-a referit la numărul mai mare de oameni care consumăcomparativ cu cei care produc.

Problemele de la stat se resimt în privat

"Toate structurile de stat îneacă sectorul privat. De la clasapolitică ce nu are o gândire decât pe termen foarte scurt şifocusată asupra grupurilor lor de interese până la toatăadministraţia de stat care este ineficientă şi consumă mai mulţibani decât produce sistemul privat. Nu se poate ca într-o ţară săfie un număr mai mare de oameni care consumă bani decât numărulcelor care produc bani. Este inevitabilă apariţia problemelor, ablocajului", a adăugat Philip Cox.

Consumul de vin a fost pe scădere anul trecut, tendinţă care seaşteaptă şi pentru 2010, iar acţionarul Recaş este de părere că oinversare a trendului se va produce abia peste doi-trei ani. Pânăacum, el are în vedere o investiţie într-o nouă plantaţie de vie decirca 200 de hectare de 4 mil. euro în 2011 şi 2012 şi mai multeinvestiţii în cramă, mai exact în îmbuteliere.

Reţea de 100 de magazine

Compania mai deţine şi aproximativ 100 de magazine în ţară, carevinde şi vin vrac, toate fiind branduite în Cramele Recaş. "Unelesunt în proprietatea noastră, dar majoritatea funcţionează într-unsistem asemănător francizelor", a mai spus Philip Cox.

Despre recolta din acest an, reprezentantul Recaş se aşteaptă săfie ca în 2009, în condiţiile în care în industrie cei mai mulţijucători au vorbit de un an mai slab.

"Noi ne aşteptăm ca în zona noastră (Banat - n.red.) recolta săfie cantitativ similară cu cea din 2009, cu o calitate bună, dar nuchiar aşa de strălucită pentru toate soiurile. În restul Banatuluieste o recoltă cu foarte multe probleme atât cantitativ, cât şicalitativ, unde lipsa de investiţii în segmentul viticulturii sevede foarte clar. Producătorii de struguri care nu au investit înplantanţii noi, tractoare, utilaje agricole moderne şi înspecializarea angajaţilor vor suferi", este de părere acţionarulRecaş.

Piaţa totală a vinului este estimată la aproximativ 350 mil.euro, iar concurenţii Recaş sunt Murfatlar, Vincon, Cotnari,Halewood, Tohani, Jidvei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO